matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny
ania:
liczby 3x + 15, 12, 27x − 1 sa odpowiednio 1 , 3 i 5 wyrazem ciagu artmetycznego wyznacz x.
15 sie 11:44
Kejt:
korzystamy z własności ciągu arytmetycznego:
3x+15 + 27x − 1
12 =
2
24 = 30x + 14 10 = 30x x = ...
15 sie 12:01