.
iza.: Dane są wielomiany f(x) = 2x − 3, g(x) = x2 + bx+c , H(x) = 2x3+x2−8x+3. Wyznacz a,b tak,
aby wielomian F(x)*G(x) −H(x) był wielomianem zerowym.
15 sie 11:04
Eta: Witam

(2x−3)(x
2+bx+c) −(2x
3+x
2−8x+3)=0
powymnożeniu i redukcji wyrazów podobnych otrzymasz:
2x
3+2bx
2+2cx−3x
2−3bx−3c−2x
3−x
2+8x−3=0
(2b−4)x
2+(2c−3b+8)x−3(c+1)=0
porównujemy:
2b−4=0 i 2c−3b+8=0 i c+1=0
dokończ już sama .......... dasz radę
15 sie 11:26
Eta:
Dodam ........masz wyznaczyć b i c .......(Ty napisałaś a,b ? ....
15 sie 11:33