pytanie
tn: Witam,
mam takie zadanie:
wiedząc że x,y i √x + √y są wymierne wykaż że √x i √y są wymierne.
Nie mam na to pomysłu (prosiłbym o wskazówki)
przecież jeśli √x + √y jest wymierne to i składniki obydwa muszą być wymierne, sam już nie
wiem o co chodzi
14 sie 23:21
Jack:
nie muszą... x=2−√2 i y=√2.
14 sie 23:53
Jack:
sorry, miałeś chyba na myśli taką sytuację √x=x−√2 i √y=√2.
14 sie 23:56
Jack:
Q ∍ (
√x+
√y)
2=x+2
√x√y+y, wiec
√x√y∊Q
Teraz wiemy, że Q∍ x −2
√x√y+y=(
√x−
√y)
2 ∊ Q
| | (x−y)2 | |
Zatem Q ∍ |
| =√x−√y ∊ Q |
| | √x+√y | |
stąd już mamy, że
Q ∍(
√x−
√y)+(
√x+
√y)=2
√x ⇒
√x ∊Q
oraz
Q ∍ (
√x−
√y)−(
√x+
√y)=−2
√y ⇒
√y ∊ Q
15 sie 00:07
Jack:
pierwsze dwa wiersze są w zasadzie niepotrzebne
15 sie 10:24