odległość od prostej
yogi: Odległość punktu S(x,y) od prostej y = −2 wynosi 5. Oblicz współrzędne punktu S.
Więc zapisałem:
y + 2 = 0
A = 0
B = 1
C = 2
|y + 2| = 5
y + 2 = 5 v y + 2 = −5
y = 3 v y = y = −7
I co dalej?
14 sie 18:42
ICSP: takich punktów jest nieskończenie wiele.
leżą na prostych y = 3 oraz y = −7
np. Punkt S(1;3), S(2;3).S(1 ; −7) , S(2 ; −7)
14 sie 18:44
yogi: Dzięki, a jak rozwiązać takie zadanie:
Mając podane: punkt A(−1,−2) a także punkt B(5,−2) oraz wiedząc, że odcinek AB jest podstawą
trójkąta równoramiennego. Oblicz punkt C wiedząc, iż promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
wynosi 5.
W odpowiedziach mam aż 4 wyniki podane, jak oni to zrobili?
14 sie 18:51
ICSP: C(2 ; −11) C(−2;7)
14 sie 18:55
yogi: (2, −11) lub (2,−3) lub (2, − 1) lub (2,7)
14 sie 18:58
yogi: A jak wyszły Tobie przedtem te dwa wyniki? Bo dobre są. Obliczyłeś już? Czy znalazłeś gdzieś?
14 sie 19:02
ICSP: nie wiem jakim cudem im wyszło (2;−3) oraz (2; −1). Myślę że błąd w odpowiedziach. Poczekam
jeszcze na wypowiedź innych.
14 sie 19:02
ICSP: Tak na szybko z wykorzystaniem trójkątów egipskich policzyłem.
14 sie 19:02
ICSP: a nie już wszystko mi wyszło

Zapomniałem o jednym bardzo istotnym fakcie
14 sie 19:04
ICSP: zaraz napiszę bo do tego będzie trzeba jeszcze rysunek.
14 sie 19:13
yogi: Ja zacząłem robić swoim sposobem.
Mianowicie: punkty A i B są podane, więc są one na okręgu. Promień mam podany to mam:
(x−a)
2 + (y − b)
2 = 25 gdzie S = (a, b)
| ⎧ | (−1 − a)2 + (−2 − b)2 = 25 | |
| ⎩ | (5−a)2 + (−2 − b)2 = 25 |
|
Rozwiąże ten układ równań i otrzymam postać kanoniczną okręgu.
Następnie obliczę prostą prostopadłą do prostej AB przechodzą przez jej środek punkt D.
Punkt C będzie miał postać C(x, ax + b)
I podstawie w równaniu okręgu ax + b za y i powinno wyjść

Co o tym sądzisz?
14 sie 19:19
ICSP:

najpierw ustalamy że długość odcinka |AB| = 6
masz na rysunku 4 trójkąty. Będziemy je oznaczać w zależności od długości koloru ich ramion.
Najpierw bardzo ważne jest aby zauważyć że |
CC| = |
CC| = 10
Odcinki przerywane to promienie.
Analiza: |AD| = 3 |AF| = 5 ⇔ |DF| = 4(własności trójkąta Pitagorajskiego, egipskiego. Jak ich
nie znasz licz z pitagorasa. Odcinek |
CF| = |E
C| = 5(promień)
|DF| + |
CF| = 9 (jak i w dół tak i w górę. Punkt D ma współrzędne (2; −2) tak więc
pierwsze dwa punkty będą miały współrzędne C(2 ; −2±9)
Zostały jeszcze do wyznaczenia dwa punkty: |ED| = 4 |E
C| = 5 (promień) dlatego |D
C| =
1
Ostatnie dwa punkty mają współrzędne C(2 ; −2±1)
14 sie 19:30
yogi: | ⎧ | (−1 − a)2 + (−2 − b)2 = 25 | |
| ⎩ | (5−a)2 + (−2 − b)2 = 25 |
|
1
o. (−1 − a)
2 + (−2 − b)
2 = 25
1 + 2a + a
2 + 4 + 4b + b
2 = 25
2
o. (5 − a)
2 + (−2 − b)
2 = 25
25 − 10a + a
2 + 4 + 4b + b
2 = 25
Podstawiając:
1 + 2a + a
2 + 4 + 4b + b
2 = 25 − 10a + a
2 + 4 + 4b + b
2
1 + 2a + a
2 = 25 − 10a + a
2
−12a = 24 / : (−12)
a = −2
Dobrze to na razie?
14 sie 19:36
ICSP: idąc twoim sposobem:
A(−1;−2) B(5;−2) r = 5.
Układ równań:
(−1−a)2 + (−2−b)2 = 25
(5−a)2 + (−2−b)2 = 25
Metoda rozwiązywania układów równań zwana metodą zgadywania( raczej nie uznają na maturze, nie
wiem czemu)
a = 2, b = 2
a = 2 b = −6
Czyli mamy okrąg:
(x−2)2 + (y−2)2 = 25
(x−2)2 + (y+6)2 = 25
Teraz zauważamy że prosta AB jest równoległa do osi OX tak więc prosta prostopadła do niej
będzie miała równanie x = c gdzie c jest współrzędną x środka odcinka: 2. Wstawiamy dwójkę do
tych dwóch równań i odczytujemy rozwiązanie:
(y − 2)2 = 25 ⇔ y = −3 v y = 7
(y+6)2 = 25 ⇔ y = −1 v y = −11
i zapisujesz te punkty:
C(2;−11)
C(2;−3)
C(2;−1)
C(2;7)
14 sie 19:44
yogi: Czyli dobrze myślałem, tylko możesz pomóc rozwiązać ten układ

?
14 sie 19:46
ICSP: przecież ci rozwiązałem
14 sie 19:48
Eta: 
dla
ICSP
14 sie 19:50
yogi: Ale krok po kroku:
| ⎧ | (−1 − a)2 + (−2 − b)2 = 25 | |
| ⎩ | (5−a)2 + (−2 − b)2 = 25 |
|
Bo mi coś nie wychodzi
14 sie 19:51
ICSP: (a+1)
2 + (b+2)
2 = 25
(5−a)
2 + (b+2)
2 = 25
(a+1)
2 =
25 − (b+2)2
(5−a)
2 = [Z{25 − (b+2)
2]]
(a+1)
2 = (5−a)
2 ⇔ (a+1)
2 − (5−a)
2 = 0 ⇔ (a+1 −5 + a)(a+1 + 5 − a) = 0 ⇔ (2a − 4)6 = 0 ⇔
2a − 4 = 0 v 6 = 0 drugie oczywiście sprzeczne

2a −4 = 0 ⇔ a = 2
(a+1)
2 = 25 − (b+2)
2 ⇔ 9 = 25 − (b+2)
2 ⇔ (b+2)
2 = 16 ⇔ (b+2)
2 − 4
2 = 0 ⇔ (b+2−4)(b+2+4) =
0 ⇔ b = 2 v b = −6
14 sie 19:53
ICSP: buuu nie wyszło mi drugie zielone:(
14 sie 19:53
yogi: A tak jak ja rozwiązywałem to nie można? Że cały czas wzory skróconego mnożenia a na koncu
tylko podstawiamy?
14 sie 19:55
Eta:
(5−a)
2=
25−(b+2)2
Teraz wyszło "drugie zielone"
14 sie 19:56
Eta:
@
yogi
porównaj równania stronami, otrzymasz:
(a+1)
2=(5−a)
2 .......... (tak jak podał Ci
ICSP
14 sie 20:00
ICSP: yogi oczywiście ze można. Jeżeli chcesz sobie dodawać obliczeń i przez to zwiększać
prawdopodobieństwo pomyłki. No i oczywiście tracisz czas.
14 sie 20:00
Eta: A może
yogi.............chce "jechać z Gdańska do Sopotu przez Londyn" ?
14 sie 20:07
ICSP: skoro lubi
14 sie 20:11
Eta:
14 sie 20:12
yogi:
| ⎧ | (a + 1)2 + (b + 2)2 = 25 | |
| ⎩ | (5−a)2 + (b + 2)2 = 25 |
|
1
o.
a
2 + 2a + 1 + b
2 + 4b + 4 = 25
2
o
25 − 10a + a
2 + b
2 + 4b + 4 = 25
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| ⎧ | a2 + 2a + 1 + b2 + 4b + 4 = 25 | |
| ⎩ | 25 − 10a + a2 + b2 + 4b + 4 = 25 |
|
a
2 + 2a + 1 = 25 − 10a + a
2
2a + 1 = 25 − 10a
12a = 24 / : 12
a = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| ⎧ | (2)2 + 2*2 + 1 + b2 + 4b + 4 = 25 | |
| ⎩ | 25 − 10*2 + (2)2 + b2 + 4b + 4 = 25 |
|
| ⎧ | 4 + 4 + 1 + b2 + 4b + 4 = 25 | |
| ⎩ | 25 − 20 + 4 + b2 + 4b + 4 = 25 |
|
| ⎧ | b2 + 4b + 13 = 25 | |
| ⎩ | b2 + 4b + 13 = 25 |
|
b
2 + 4b + 13 = 25
b
2 + 4b − 12 = 0
Δ = 16 + 48 = 64 ⇒
√Δ = 8
Dziękuje za pomoc
14 sie 20:12
yogi: Jeszcze do tego zadania mam taki podpunkt:
| | 9 | |
b) Wykaż, że gdyby wpisać w ten trójką równoramienny okrąg to promień jest mniejszy od |
| |
| | 4 | |
Bardzo proszę o pomoc
14 sie 21:52
ICSP: ja tam widzę 2 różne trójkąty równoramienne.
14 sie 23:04