Funkcje wymierne
John: witam mam problem z zadaniami które pojawia się w funkcjach wymiernych.Oto one:
| x | | x − 1 | |
| − |
| +1 |
| 2x + 2 | | 3x − 3 | |
Z góry dziękuje za rozwiązanie mojego problemu.
14 sie 16:55
ICSP: i co z tym?
14 sie 17:04
John: wykonać działanie, nie wiem kompletnie jak podejsc do tych jedynek co z nimi
14 sie 17:16
ICSP: działań jest dużo
to może być równanie, nierówność
albo może chcesz sprowadzić to do wspólnego mianownika.
14 sie 17:19
John: umiem sprowadzac do wspolnego mianownika, wykonywac dzialania, tego nie umiem gdyz nie wiem co
dzieje sie z tą jedynka. Moglby mi ktos to wyliczyc dla przykladu zebym wiedział?
14 sie 17:21
ICSP: | | x+2 | | (x+2)(x−3) | |
1 = |
| = |
| |
| | x+2 | | (x+2)(x−3) | |
O to chodzi?
14 sie 17:22
John: chcialbym miec to wyliczone na przykladzie ktorym podalem zebym ja to widzial jak zamienia sie
ta jedynka.
14 sie 17:24
ICSP: | x(3x−3) | | (x−1)(2x+2) | |
| − |
| + 1 = |
| (2x+2)(3x−3) | | (2x+2)(3x−3) | |
| x(3x−3) | | (x−1)(2x+2) | | (2x+2)(3x−3) | |
| − |
| + |
| |
| (2x+2)(3x−3) | | (2x+2)(3x−3) | | (2x+2)(3x−3) | |
14 sie 17:27
John: a gdyby na kóncu było −1 to góra była by −(2x+2)(3x−3) ? a dol na plusie?
14 sie 17:31
ICSP: tak.
14 sie 17:33
John: no i wszystko jasne. Wielkie dzięki
14 sie 17:33