damian: Pewien turysta pokonał trasę 112 km, przechodząc każdego dnia tę samą liczbę kilometrów. Gdyby
mógł przeznaczyć na tę wędrówkę o 3 dni więcej, to w ciągu każdego dnia mógłby przechodzić o
12 km mniej. Oblicz, ile kilometrów dziennie przechodził ten turysta.
nie chcę abyście rozwiązali to zadanie za mnie tylko wytłumaczyli mi :
https://matematykaszkolna.pl/strona/2993.html
skąd na samym dole obliczamy tą ilość km dziennie

chodzi mi o
y2 = 12+ 4 * 4 = 12+16=28
14 sie 15:40
ICSP: wcześniej zostało wyznaczone y = 4x + 12
wyznaczony w ostatnim równaniu x podstawiamy do wyznaczonego y.
14 sie 15:43
Jack:
z równania podanego wyżej: y=4x+12
14 sie 15:43
damian: dzieki wielkie naprawdę super że jest taka stona i tacy dobrzy ludzie na niej
14 sie 15:45