damian: Kąt alfa jest ostry i
sinαcosα +
cosαsinα = 2. Oblicz wartość wyrażenia sin alfa *
cos alfa
dlaczego tam się mnoży kazde przez to samo
https://matematykaszkolna.pl/strona/2989.html
może mi to ktoś rozpisać bo nie rozumie ?
14 sie 14:19
asdfg: Musisz sprowadzić to wyrażenie do wspólnego mianownika tj. bierzesz dowolny ułamek np. 12
razy 23 to wspólny mianownik dla tego wyrażenia będzie 6 , zgadza się?
14 sie 14:34
Eta:
Mnożysz obustronnie przez sinα*cosα
zatem: sinα*sinα+cosα*cosα=2sinα*cosα
sin
2α+cos
2α= 2sinα*cosα
1=2sinα*cosα
jasne? .............
14 sie 14:37
damian: jasne dziekuje
14 sie 14:47
Eta:
14 sie 14:53