T.: Ciąg (1,x,y−1) jest arytmetyczny, natomiast ciąg (x,y,12) jest geometryczny. Oblicz x oraz y i
podaj ten ciąg geometryczny.
POMOCY NIE MAM POJĘCIA JAK TO ROZWIĄZAĆ
14 sie 11:16
Trivial:
ciąg arytmetyczny:
an−1 + an+1 = 2an
ciąg geometryczny:
an−1*an+1 = an2
14 sie 11:17
T.: potrafie sobie sam znaleźć wzory ja nie wiem jak to rozgryźć
14 sie 15:44
Jack:
nie ma czego gryźć, wystarczy wykorzystać własności ciągów.
14 sie 15:44
Eta:
a,b,c −−−tworzą ciąg arytm. => 2b=a+c
a,b,c −−− tworzą ciąg geom. => b
2=a*c
otrzymasz: dla c. arytm. 1,x,y−1 => 2x=1+y−1 => y=2x
dla c, geom. x,y,12 => y
2=12x i x≠0
rozwiąż układ: y=2x
y
2=12x dla x≠0
dokończ, to już proste..............

napisz co otrzymałeś?............
14 sie 15:52
ICSP: głupi układ równań:(
Nie można wyznacznikami:(
14 sie 15:55
Eta: 
.............
14 sie 15:56