..
Klaudia: sprawdzi ktoś i podpowie?
usuń niewymierność z mianownika
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| =? |
| √6+√3−√10−√5 | | √3(√2+1)−√5(√2+1) | | (√3−√5)(√2+1) | |
I tutaj jest problem bo jak bym sobie mnożyła przez sprzężenie tzn
| | (√3+√5)(√2−1) | |
* |
| , |
| | (√3+√5)(√2−1) | |
Znaki się nie zgadzają. Mianownik wg odp ma wyjść 2 a licznik też ze znakami się nie zgadza.
Co prawda wiem że (x−u)=−(x−u)=(u−x) zastosowałam dla
√5−
√3, a dalej jak to wymnożyłam
przez sprzężenia też nie wychodzi
Wytłumaczy ktoś o co biega ew. co zrobiłam źle i co należy w takich przykładach robić/na co
zwracać uwagę żeby znaki dobrze wyszły

Sprawdzałam czy dobrze przepisany przykład ze zbioru pazdro i jest ok.
14 sie 01:29
Klaudia: | | √5+√3−√6−√10 | |
ma wyjść |
| wg odp. |
| | 2 | |
14 sie 01:32
Trivial:
| | a | | −a | |
zauważ, że: |
| = |
| .  |
| | b | | −b | |
14 sie 01:34
Klaudia: tzn co masz na myśli?

No bo tu pisza w odp jest taki ułamek jak podałam w 01.32.
| | −2 | | 2 | |
O zależności takiej że |
| = |
| to wiem tzn żę L=P bo to jest jedno i to samo. |
| | −3 | | 3 | |
Chyba dalej nie wiem jaki to ma związek z tym przykładem
14 sie 01:40
Trivial:
czyli np.:
| √6 − √3 + √10 − √5 | | √5+√3−√6−√10 | |
| = |
| ?  |
| −2 | | 2 | |
14 sie 01:48
Klaudia: aha... dzięki Trival. b.dobrze że kupiłam zbiory pazdro

Zawsze czegoś się dowiem z tych zbiorów czego nie wiem, bo przykłady w odróżnieniu od reszty są
dobrze dobrane.
14 sie 01:56
ICSP: | 1 | |
| . Bardzo fajny przykład moim zdaniem. Pod pierwiastkami mamy |
| √6 + √3 − √10 − √5 | |
następujące liczby: 3,5,6,10. Sprawdzamy czy iloczyn liczb skrajnych jest równy iloczynowi
liczb środkowych.
3 * 10 = 30
5*6 = 30.
Mamy szczęście. Teraz porządkujemy ułamek. Od razy wprowadzę nawiasy.
Teraz jak zwykle wszystko sprowadza się do użycia wzoru a
2 − b
2 = (a−b)(a+b). Zauważasz że w
mianowniku mamy już (a+b) tak więc wystarczy przemnożyć przez jego sprężenie.
| (√6 −√5) −(√3 − √10) | |
| |
| (√6 −√5) −(√3 − √10) | |
Przepraszam że tak brzydko ale gdybym napisał dalej nie wyświetliło by ułamka
Licząc dalej:
| (√6 −√5) −(√3 − √10) | |
| |
| (√6 − √5)2 − (√3 − √10)2 | |
| (√6 −√5) −(√3 − √10) | |
| Zauważ że po opuszczenie |
| (6 − 2√30 + 5) − (3 − 2√30 + 10) | |
nawiasów 2
√30 się skrócą.
14 sie 11:56