zadania logarytmy
Kuba: a)log 4 2 b) log8 √2 c) log 2 40 − log 5 25
14 sie 00:01
14 sie 00:04
Eta:
b) log
8√2=x
8
x=
√2
( 2
3)
x= 2
1/2
2
3x=2
1/2
x=...........
2 sposób
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log23(21/2)= |
| * |
| log22= |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
14 sie 00:09
Kuba: jeszcze d) log 16/log 2 e) log5 1/log5 7
14 sie 00:15
;) ZKS ;):
To teraz spróbuj sam
Eta Ci pokazała w jaki sposób możesz to zrobić to do dzieła.
14 sie 00:21
Eta:
| | log24 | | 4log2 | |
d),,,,,,= |
| = |
| = 4 |
| | log2 | | log2 | |
e) wiadomo wszystkim,że:
loga1=0 , dla a >0 i a≠1
dokończ teraz sam
14 sie 00:22