Wyrażenia wymierne
xxi: 16x2−1 (4x+1)(4x−1)
−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−
1+16x2 − 8x
nie wiem co dać na dole. Generalnie, to policzyłabym deltę, ale wyrażenia są nieco na odwrót.
Czy mogę zatem zamienić ich kolejność na 16x2 − 8x +1? Czy zmieniam znak jeżeli tak to
wszędzie?
Mam również problem z innym przypadkiem.
3 6(x−4)
−−−−−− = −−−−−−−−−
x + 2
rozumiem, że mam tutaj rozszerzyć tylko, że tutaj mam już nawias, czyli wpierw wszystko pewnie
mnożę, czyli będzie 6x −24 podzielić na x + 2 i teraz pytanie, czy te x się redukują i mam
zatem 3 − 12 no i wtedy oczywiście mam to pomnożyć przez 3, w każdym razie nie rozumiem czy
zredukować to do postaci, którą przedstawiłam.
Jest jeszcze jeden problem, dla was pewnie dziecinny z którym się główkuję.
Mam zadanie
x3 − 1
−−−−−−−− = −−−−−−−−
x − 1 x − 2
jeżeli sobie wyciągam z x3 − 1 to bezustannie wychodzi mi 1(x3 − 1), tylko nie wiem co wtedy
zrobić, jak rozłożyć takie wyrażenie bardziej? ciężko jest mi z tego wykombonować coś
podzielnego.
Z góry dziękuję za pomoc i zarazem wyrozumiałość.
12 sie 20:14
pomagacz:
OK, powoli, o co kaman
| 16x2 − 1 | | (4x + 1)(4x − 1) | |
| = |
| |
| 16x2 − 8x + 1 | | | |
i w tych trzech przypadkach masz określić brakujące części w ułamkach? w 1. i 2. mianowniki a w
3. licznik?
12 sie 20:42
12 sie 20:42
krystek: Popatrz na mianownik możesz rozłożyć na czynniki obl Δ lub wzorem skr mnożenia
16x2−8x+1=(4x−1)2
W drugim do licznika przybyło 2(x−4) więc ten czynnik dopisujesz do mianownika.
a w trzecim x3−1=(x−1)(x2 +x +1) ,po skróceniu musisz rozrzerzyć przez (x−2)
Myśle ,że zrozumiałeś.
12 sie 20:57