matematykaszkolna.pl
Wyrażenia wymierne xxi: 16x2−1 (4x+1)(4x−1) −−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−− 1+16x2 − 8x nie wiem co dać na dole. Generalnie, to policzyłabym deltę, ale wyrażenia są nieco na odwrót. Czy mogę zatem zamienić ich kolejność na 16x2 − 8x +1? Czy zmieniam znak jeżeli tak to wszędzie? Mam również problem z innym przypadkiem. 3 6(x−4) −−−−−− = −−−−−−−−− x + 2 rozumiem, że mam tutaj rozszerzyć tylko, że tutaj mam już nawias, czyli wpierw wszystko pewnie mnożę, czyli będzie 6x −24 podzielić na x + 2 i teraz pytanie, czy te x się redukują i mam zatem 3 − 12 no i wtedy oczywiście mam to pomnożyć przez 3, w każdym razie nie rozumiem czy zredukować to do postaci, którą przedstawiłam. Jest jeszcze jeden problem, dla was pewnie dziecinny z którym się główkuję. Mam zadanie x3 − 1 −−−−−−−− = −−−−−−−− x − 1 x − 2 jeżeli sobie wyciągam z x3 − 1 to bezustannie wychodzi mi 1(x3 − 1), tylko nie wiem co wtedy zrobić, jak rozłożyć takie wyrażenie bardziej? ciężko jest mi z tego wykombonować coś podzielnego. Z góry dziękuję za pomoc i zarazem wyrozumiałość.
12 sie 20:14
pomagacz: OK, powoli, o co kaman
16x2 − 1 (4x + 1)(4x − 1) 

=

16x2 − 8x + 1  
3 6(x − 4) 

=

x + 2  
x3 − 1  

=

x − 1 x − 2 
i w tych trzech przypadkach masz określić brakujące części w ułamkach? w 1. i 2. mianowniki a w 3. licznik?
12 sie 20:42
pomagacz: jak piszesz wyrażenia to looknij tu: https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
12 sie 20:42
krystek: Popatrz na mianownik możesz rozłożyć na czynniki obl Δ lub wzorem skr mnożenia 16x2−8x+1=(4x−1)2 W drugim do licznika przybyło 2(x−4) więc ten czynnik dopisujesz do mianownika. a w trzecim x3−1=(x−1)(x2 +x +1) ,po skróceniu musisz rozrzerzyć przez (x−2) Myśle ,że zrozumiałeś.
12 sie 20:57