12 sie 19:36
Trivial: A na ile wygląda?
12 sie 19:37
Gox:
ciezko jest to obliczyc
12 sie 19:46
Trivial:
Wykorzystaj twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu:
12 sie 19:47
Gox:
| | 1 | |
| = |
|  ? |
| 1 | | 2 | |
12 sie 20:00
Trivial:
| | √2 | |
a = 16, b= |
| = 2−1/2, c =2 |
| | 2 | |
Spróbuj ponownie.
12 sie 20:02
Gox: aha zryłem
log
2√2 / log
216
ogolnie to wygladalo
| | 3π | | 1 | |
log16sin |
| = i wynik w ksiąze jest − |
| dlaczego minus  |
| | 4 | | 8 | |
12 sie 20:08
Trivial:
Dlaczego magicznie gubisz dwójkę z mianownika? :<
| | √2 | | log22−1/2 | | | | 1 | |
log16 |
| = log162−1/2 = |
| = |
| = − |
| . |
| | 2 | | log216 | | 4 | | 8 | |
12 sie 20:10
Jack:
można od razu − bez zamieniania podstaw:
log16 √2/2 = log24 2−12=14*(−12)* log2 2= −18
12 sie 20:12
Gox: aha, czaje danmke
12 sie 20:12
Anna: Ja proponuję tak:
| | √2 | | √2 | |
log16 |
| = x ⇒ 16x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2
4x = 2
−1/2
| | 1 | |
Po opuszczeniu podstaw: 4x = − |
| /:4 |
| | 2 | |
12 sie 20:27