dowód
tn: czy dowód poprawny:
| | x | |
wiedząc że |
| oraz x−y są wymierne wykaż że x i y też są wymierne |
| | y | |
l = x − y
k,l∊ W (można tak zapisywać po przecinku?)
ky = x
l = x − y
l = ky − y
l = y(k−1)
| l | |
| = y ⇒ y∊W bo można zapisać go jako ułamek gdzie licznik i mianownik są wyrażeniami |
| k−1 | |
wymiernymi ( jak to napisać profesjonalniej)
k*y = x ⇒ x∊W bo x jest iloczynem dwóch liczb wymiernych (udowodniłem bowiem już, że y jest
wymierne)
czy ten dowód jest dobry od strony formalno−maturalnej?
12 sie 19:26
Trivial:
Można pisać po przecinku.
"bo można zapisać go jako ułamek gdzie licznik i mianownik są wyrażeniami wymiernymi"
Jak to napisać profesjonalniej?
"jako, że mamy ułamek, gdzie licznik i mianownik są wyrażeniami wymiernymi, co bezpośrednio
implikuje wymierność liczby y"

Dowód jest dobry.
12 sie 19:33
Trivial:
Jest tylko jedno miejsce, do którego można się przyczepić.
l = y(k−1) − OK
| l | |
| = y − nie możemy tak zrobić, bo jeżeli np. x=y to podzielimy przez 0. |
| k−1 | |
Ten krok jest i tak troszkę zbędny, z poprzedniego wynika wymierność y.
12 sie 19:44
tn: a czyli powinienem dopisać, że x!=y?
dlaczego z poprzedniego to już wynika?
12 sie 19:47
Trivial:
wymierne = (niewiadome)*wymierne ⇒ niewiadome jest wymierne.
12 sie 19:48
tn: aha bo lewa strona jest wymierna?(z założenia)
12 sie 19:49
Trivial: tak.
12 sie 19:49
Trivial: mamy iloczyn i takie tam. na pewno wiesz o co mi chodzi.
12 sie 19:50
Trivial: a co w związku z tymi grafami?
12 sie 19:51
tn: wiem, a czy mógłbym zapisać:
wtedy byłoby dobrze, w ogóle mogę tak napisać?
12 sie 19:51
tn: zaraz o grafach pogadamy
12 sie 19:52
Trivial:
możesz, ale wtedy musisz oddzielnie rozpatrzeć przypadek, gdy k = 1. I tu szok! dla k=1
własność nie musi wcale zachodzić.

weźmy x=y=
√3...
12 sie 19:56
Trivial: Czyli powinno być w treści założenie x≠y.
12 sie 20:00
tn: tak, ja zapomniałem napisać w treści pisze, że x i y ≠ 0,a to wyklucza, że k−1 =0
zatem nawet nie musze pisać że k−1≠0
12 sie 20:19
tn: zgadza się?
12 sie 20:20
Trivial:
Musi być gdzieś w treści założenie, że x≠y (przynajmniej powinno być). Bo weź np. x=
√3 i
y=
√3 i zobacz co się dzieje. Ale dowód jako taki jest OK.
12 sie 20:23
tn: mówię Ci w treści tylko pisze, że x i y ≠ 0
12 sie 20:25
Trivial:
No to w takim razie nie jest to prawdą, bo dla podanego wyżej przykładu k jest wymierne, l jest
wymierne, x i y są niewymierne.

Pewnie zapomnieli dodać tego założenia.
12 sie 20:27
tn: sądzisz, że gdybym napisał to tak, jak było w wersji pierwszej (mojej) to na maturze zabrali by
punkty?
12 sie 20:30
Trivial:
Czy ja wyglądam jak ktoś głęboko zapoznany ze schematami oceniania matur?

Nie mam pojęcia
jak by Ci to ocenili. Prawdopodobnie max?
12 sie 20:33
tn: ale rzeczyiscie powinno być chyba założenie x ≠ y
12 sie 21:08