Punkt na okręgu i współrzędne
Leszek:

Witam, potrzebuję napisać do programu funkcję obliczającą współrzędne punktu znajdującego się
na okręgu. A że matematykę miałem lat temu prawie 7, więc zwracam się z prośbą o pomoc do Was

Dane:
a=150
O [150,150]
Odcinek k liczyłem wcześniej już w programie bo potrzebowałem, zamieszczam dla informacji.
Wiem że potrzeba to liczyć z tego: (x−xs)
2+(y−ys)
2=r
2
Ogólnie rzecz biorąc potrzebuję wzoru końcowego na obliczanie dowolnego punktu na okręgu.
Za cenne uwagi będę wdzięczny.
12 sie 18:55
Trivial:
Musisz podać więcej informacji na temat tego w jaki sposób chcesz to policzyć. Dla każdego x
mamy bowiem dwa punkty y.
12 sie 18:57
Leszek: " Dla każdego x mamy bowiem dwa punkty y." −nie rozumiem myśli...
Program ma liczyć punkty w zależności od zadanego kąta od 0 do szukanego punktu.
12 sie 19:07
Trivial:

Właśnie o to mi chodziło. Jeżeli ma być zadany promień r i kąt φ to:
x = rcosφ + x
s
y = rsinφ + y
s
Taka parametryzacja odpowiada sytuacji jak na rysunku.
12 sie 19:14
Leszek: Liczenie kąta w programie zaczynam od osi pionowej do zadanego punktu.
Czyli:
dla kąta = 1
x = rcos44 + xs
y = rsin44 + ys
12 sie 19:24
12 sie 19:55
Trivial:
Mógłbyś określić gdzie jest kąt, bo z Twoich postów nie da się tego wywnioskować.

Najlepiej
narysuj na rysunku, gdzie jest kąt, o który chodzi.
12 sie 19:59
Leszek:

A wybacz

chodzi o ten kąt zaznaczony na czerwono...
12 sie 20:12
Trivial:
Skoro mamy ten kąt wystarczy zamienić sinusa na cosinus i na odwrót:
x = rsinφ + xS
y = rcosφ + yS
12 sie 20:17
Trivial:
Działa w końcu?
12 sie 20:34
Leszek: Gra i buczy

Jeszcze tylko kolega podpowiedział mi żeby zamienić na radiany i prawie działa
bo jest przesunięcie o 180 st.
12 sie 20:47
Leszek: Dziękuję bardzo za pomoc. Problem rozwiązany w 100%. Trivial serdeczne dzięki!
12 sie 20:49
sdfsdfsdfsdf:
17 kwi 22:31