matematykaszkolna.pl
Punkt na okręgu i współrzędne Leszek: rysunekWitam, potrzebuję napisać do programu funkcję obliczającą współrzędne punktu znajdującego się na okręgu. A że matematykę miałem lat temu prawie 7, więc zwracam się z prośbą o pomoc do Was emotka Dane: a=150
 1 
r=

a=150
 2 
O [150,150]
 3002 
odcinek k=(

)−r
 2 
Odcinek k liczyłem wcześniej już w programie bo potrzebowałem, zamieszczam dla informacji. Wiem że potrzeba to liczyć z tego: (x−xs)2+(y−ys)2=r2 Ogólnie rzecz biorąc potrzebuję wzoru końcowego na obliczanie dowolnego punktu na okręgu. Za cenne uwagi będę wdzięczny.
12 sie 18:55
Trivial: Musisz podać więcej informacji na temat tego w jaki sposób chcesz to policzyć. Dla każdego x mamy bowiem dwa punkty y.
12 sie 18:57
Leszek: " Dla każdego x mamy bowiem dwa punkty y." −nie rozumiem myśli... Program ma liczyć punkty w zależności od zadanego kąta od 0 do szukanego punktu.
12 sie 19:07
Trivial: rysunek Właśnie o to mi chodziło. Jeżeli ma być zadany promień r i kąt φ to: x = rcosφ + xs y = rsinφ + ys Taka parametryzacja odpowiada sytuacji jak na rysunku.
12 sie 19:14
Leszek: Liczenie kąta w programie zaczynam od osi pionowej do zadanego punktu. Czyli: dla kąta = 1 x = rcos44 + xs y = rsin44 + ys
12 sie 19:24
Leszek: Źle napisałem powyżej. Program jak widać: http://imageshack.us/photo/my-images/809/zrzutekranueo.png rysuje dobrze zaczynając od okręgu (linia czerwona), jednakże zadany kąt nie zgadza się z rysunkiem.
12 sie 19:55
Trivial: Mógłbyś określić gdzie jest kąt, bo z Twoich postów nie da się tego wywnioskować. emotka Najlepiej narysuj na rysunku, gdzie jest kąt, o który chodzi.
12 sie 19:59
Leszek: rysunekA wybacz emotka chodzi o ten kąt zaznaczony na czerwono...
12 sie 20:12
Trivial: Skoro mamy ten kąt wystarczy zamienić sinusa na cosinus i na odwrót: x = rsinφ + xS y = rcosφ + yS
12 sie 20:17
Trivial: Działa w końcu? emotka
12 sie 20:34
Leszek: Gra i buczy emotka Jeszcze tylko kolega podpowiedział mi żeby zamienić na radiany i prawie działa bo jest przesunięcie o 180 st.
12 sie 20:47
Leszek: Dziękuję bardzo za pomoc. Problem rozwiązany w 100%. Trivial serdeczne dzięki! emotka
12 sie 20:49
sdfsdfsdfsdf:
17 kwi 22:31