funkcja kwadratowa
zadanie: pewien bank oferuje nastepujace warunki dwuletniej lokaty pieniedzy: przez pierwszy rok odsetki
wynosza x procent w skali rocznej, a przez drugi 20−x procent. przy jakiej wartosci x taka
lokata jest najbardziej korzystna dla klienta?
12 sie 17:55
Trivial:
| | x | | x+100 | |
K1 = K0(1+ |
| ) = K0 |
| |
| | 100 | | 100 | |
| | 20−x | | 120−x | | x+100 | 120−x | |
K2 = K1(1+ |
| ) = K1 |
| = K0 |
|
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | 100 | |
Ta funkcja osiąga maksimum, gdy (x+100)(120−x) osiąga maksimum, czyli dla
| | x1+x2 | | −100+120 | |
x = p = |
| = |
| = 10. |
| | 2 | | 2 | |
Odpowiedź: Dla wartości 10%.
12 sie 18:47
zadanie: jaka tu jest dziedzina?
25 sie 12:24
zadanie: ?
25 sie 16:30
AC:
D=<0; 20>
25 sie 16:32
zadanie: a dlaczego przedzial jest domkniety?
26 sie 11:19