Joe
Joe: Nie znam podobnej stronki z zadaniami z fizyki, ale myślę, że dla tutejszych forumowiczów nie
będzie to strasznie duży problem, więc proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Strzelając z karabinu chcemy trafić w mały przedmiot stojący 45m dalej. Jak wysoko ponad tym
przedmiotem powinien znajdować się punkt wystrzału karabinu (miejsce celowania), jeśli
prędkość kuli przy wystrzale wynosi V0=450m/s. Pomóżcie plss : D
12 sie 17:42
Trivial:
Korzystamy ze wzorów na trajektorię lotu ciała:
x = 45 m,
12 sie 17:48
Joe: dzieki, a jeszcze jedno pytanie z tej samej beczki: Mianowice pilka stacza sie z poziomego
stołu i upada 1,5 m dalej na ziemi. Wysokosc stolu 1,2m.
Jaka jest predkosc pilki?
Ja wychodzilem z zalozenia, ze kat "wyrzutu pilki ze stolu" wynosi 0 st., chwile leci w
powietrzu ze swoja predkoscia "poziomo". Tak więc czas jej upadku na ziemie mozna poiczyc ze
| | −2y | |
wzoru t=p{ |
| . Wychodzi 0,25s. Potem to podstawiam do wzoru na zasięg: x=vocosαt żeby |
| | g | |
wyliczyć V. Wychodzi mi 6m/s, a w odp. przewidziano 3m/s. Gdzie błąd?
12 sie 18:14
Joe: to z czasem jest pod pierwiastkiem oczywiscie
12 sie 18:14
Trivial:
Znów korzystamy ze wzorów na trajektorię lotu ciała:
| | x | | x | |
x = v0xt→ v0x = |
| = |
| = x√g/2y |
| | t | | √2y/g | |
v
y = gt = g
√2y/g =
√2gy
v
x = v
0x = x
√g/2y
v =
√vx2 + vy2 =
√x2g/2y + 2gy.
12 sie 18:21
Trivial:
| | m | | m | |
Podstawiając dane liczbowe, wychodzi v=6 |
| . Pewnie chodziło im o vx = 3 |
| . |
| | s | | s | |
12 sie 18:34