doprowadzenie do postaci kwadratowej
Joe: Wydaje mi się iż poniższe zadanie należy doprowadzić najpierw do postaci kwadratowej ,a potem
rozwiązać jak zwykły wielomian kwadratowy ...tylko jak doprowadzić do tej postaci ...Proszę o
pomoc .Proszę o doprowadzenie do postaci kwadratowej − dalej zrobię sam
zad.
Po ilu sekundach ciało rzucone pionowo do góry z prędkością 60m/s osiągnie wysokość 100m ?
12 sie 17:07
rupert: | | at2 | |
Ruch jednostajnie opóźniony − wzór: s(t)=V0− |
| |
| | 2 | |
s−100m
V
0=60 m/s
200=120t−10t
2/:10
20=12t−t
2
t
2−12t+20=0
12 sie 17:51
Joe: dziękuję bardzo ,jestem samoukiem ,ale skupiam się generalnie tylko na matematyce stąd problem
− dzięki.
12 sie 18:51