Stereometria
Pomocy!!!!!: Kto mi rozwiązuje zadanie z stereometrii?
1.) Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o bokach długości 10cm i
50cm. Pod jakim kątem przekątna przekroju osiowego jest nachylona do podstawy walca?
2.) Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni.
Jaki jest stosunek długości boków prostokąta, który można otrzymać po rozwinięciu
powierzchni bocznej tego walca?
4 mar 18:21
Pomocy!!!!!: Kto mi rozwiązuje zadanie z stereometrii?
1.) Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o bokach długości 10cm i
50cm. Pod jakim kątem przekątna przekroju osiowego jest nachylona do podstawy walca?
2.) Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni.
Jaki jest stosunek długości boków prostokąta, który można otrzymać po rozwinięciu
powierzchni bocznej tego walca?
4 mar 19:58
Pomocy!!!!!: Kto mi rozwiązuje zadanie z stereometrii?
1.) Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o bokach długości 10cm i
50cm. Pod jakim kątem przekątna przekroju osiowego jest nachylona do podstawy walca?
2.) Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni.
Jaki jest stosunek długości boków prostokąta, który można otrzymać po rozwinięciu
powierzchni bocznej tego walca?
4 mar 20:00
4 mar 20:01
:
4 mar 20:07
Nata: 1.
I sposób
50 = 2* πr / π
50 / π = 2r
tg α = 10/ 50/π
tg α= 10* π/50 = 3,14/5 ≈0,63
α≈32
II sposób:
10=2πr/*π
10/π = 2r
tgα= 50/10/π
tg α= 50 * π/10 = 3,14 * 5≈15,7
α≈ 86
4 gru 21:08
Nata: 2.
tg 60 = h/2r
√3 =h/2r /*2
2√3 = h/r
h/2πr = h/r * 1/2π= 2√3 * 1/2π = √3 :π
4 gru 21:11