....
irek: Oblicz długości boków trójkata prostokątnego wiedząc,że jego pole wynosi 0,1 ha, a długości
przyprostokątnych różnia się o 10 m.
12 sie 13:27
ICSP: 1ha = 10000m
2
0,1ha = 1000m
2
x − jedna przyprostokątna
x−10 − druga p[rzyprostokątna
(x−10)*x = 2000
x
2 − 10x − 2000 = 0
Δ = 8100
√Δ = 90
| | 10 − 90 | |
x2 = |
| − sprzeczne bok nie może być ujemny. |
| | 2 | |
pierwszy bok 50
drugi bok 40
z twierdzenia Pitagorasa wyliczysz trzeci bok.
12 sie 13:30
Kejt:
0,1 ha = 1 000 m
2
czyli:
ah=2 000
a = h +10
rozwiąż układ..
12 sie 13:31
ICSP: Witaj
Kejt. Widzę że lubisz układy równań
12 sie 13:34
Kejt: Cześć
ICSP, tak bardzo lubię
12 sie 13:36
irek: a skąd ta wartość 2000?
12 sie 14:27
Eta: Z mnożenia obustronnie przez 2
12 sie 14:31
ICSP: widać że lubisz

Równanie z jedną niewiadomą sprowadzać do układu równań. Na dodatek takiego
którego nie można rozwiązać metodą wyznaczników
12 sie 16:35
ICSP: chociaż twoja metoda też nie jest zła. Załóżmy następujące wyrażenie:
4 + 2
√3. Chcemy to zapisać za pomocą wzoru skróconego mnożenia.
Można to zrobić za pomocą rozpisania
3 + 2
√3 +1 = (1 +
√3)
2
lub za pomocą ukłądu równań
a
2 + 2ab + b
2 = 4 + 2
√3
a
2 + b
2 = 4
2ab = 2
√3
a
2 + b
2 = 4
b
4 − 4b
2 + 3 = 0
t = b
2 ⇔ b>0
t
2 − 4t + 3 = 0 ⇔ t
2 − t −3t + 3 = 0 ⇔ t(t−1) − 3(t−1) = 0 ⇔ (t−3)(t−1) = 0 ⇔ t = 3 v t = 1
dla t = 3 otrzymujemy b =
√3 v b = −
√3
dla t = 1 otrzymujemy b = 1 v b = −1
i piszemy odpowiedź, przy okazji zauważamy że niektóre odpowiedzi są takie same.
(−1 −
√3)
2
(1 +
√3)2
Teraz możemy sobie zadać pytanie która metoda dla przeciętnego ucznia była by prostsza.
12 sie 17:56