ciąg arytmetyczny
yogi: Dany jest ciąg arytmetyczny an w którym a
3 = 15 oraz a
11 = − 17 .
Dla jakich n zachodzi równość 7a
n = a
1 + a
2 + a
3 + ...+ a
n− 1 ?
Chodzi o to, że w rozwiązaniu z formy 7a
n = a
1 + a
2 + a
3 + ...+ a
n− 1 zrobili formę;
| | a1 + an − 1 | |
7an = |
| * (n−1) |
| | 2 | |
I moje pytanie jak oni to zrobili? Z jakiego twierdzenia to wynika?
Oraz kolejne polecenie do zadania: Oblicz sumę pięćdziesięciu początkowych, ujemnych wyrazów
ciągu a
n,które są podzielne przez 3.
| | 1 | |
I ostatnie pytanie: mając np.: sumę ciągu która jest równa |
| (7n2 − n) można wyznaczyć |
| | 2 | |
wyraz ogólny (a
n)? W rozwiązaniu podali S
n − S
n − 1 jaki oni do tego doszli?
Dziękuje za odpowiedź
12 sie 11:34
Trivial:
Sumujesz wszystkie elementy, a potem sumujesz wszystkie oprócz ostatniego i dwie sumy
odejmujesz. Jak myślisz, co zostanie?
12 sie 11:42
ICSP: 7an = a1 + a2 + a3 + ... + an−1
Wyrażenie po lewej stronie jest sumą wyrazów ciągu arytmetycznego o wyrazie pierwszym równym
a1 o wyrazie ostatnim równym an−1 oraz i ilości wyrazów równej an−1.
Myślę że wzór na sumę wyrazów w ciągu arytmetycznym znasz. Wystarczy podstawić.
12 sie 11:42
ICSP: Sn = a1 + a2 + a3 + ... + an−1 + an
Sn−1 = a1 + a2 + a3 + an−1
Sn − Sn−1 = a1 + a2 + a3 + ... + an−1 + an − ( a1 + a2 + a3 + an−1 ) =
= a1 + a2 + a3 + ... + an−1 + an − a1 − a2 − a3 − ... − an−1 = an
12 sie 11:44
Trivial: Kropek zapomniałeś w jednym miejscu.
12 sie 11:44
ICSP: czepiasz się
12 sie 11:48
Trivial: Pewnie, że się czepiam.
12 sie 11:50
Eta:
12 sie 11:51
Trivial:
Witaj
Eto.
12 sie 11:51
Eta: Witaaaaaaaaaaaaam Wszystkich i pozdrawiam
12 sie 11:53
ICSP: brakowało mi tych jabłek
12 sie 13:15
Trivial:
Ciekawe, czy Eta w szkole też tak jabłka rozdaje na prawo i lewo!
12 sie 13:17
Trivial:
ICSP, chcesz zadanie?
12 sie 13:20
ICSP: zapewne tak

Zastanawiam się czy
Eta pomaga również w materiale ze studiów? Jakoś nigdy
nie widziałem aby w tych tematach się udzielała
12 sie 13:20
ICSP: możesz dać. Tylko żeby był na moim poziomie
12 sie 13:21
12 sie 13:23