| (√7−√5)(√3−√2) | ||
tzn | ||
| (√7−√5)(√3−√2) |
| 1 | 1 | ||
= | = | ||
| √14+√21+√15+√10 | √7(√2+√3)√5(√3+√2) |
| 1 | ||
= | =? | |
| (√7+√5)(√3+√2) |
| √21−√15−√14+√10 | ||
powinno wyjść wtedy że = | ||
| 2 |
| (√7 − √5)(√3 − √2) | |
| (√7 − √5)(√3 − √2) |
| 1 | 1 | ||
= | = | ||
| √14 + √21 + √15 + √10 | √7(√2 + √3) + √5(√2 + √3) |
| 1 | (√7 − √5)(√3 − √2) | |||
= | * | |||
| (√7 + √5)(√3 + √2) | (√7 − √5)(√3 − √2) |
| √21 − √14 − √15 + √10 | ||
= {jak wymnożysz mianownik to masz dokładnie 2} = | ||
| 2 |