Równanie liniowe z parametrem
Paweł: Witam
Potrzebuję pomocy i wyjaśnienia przy równiach liniowych z parametrem.
Zbadaj dla jakich wartości parametru m należy do R równanie ma rozwiązanie:
1) |mx|−|x|=2
2) |x−2||m|=−3
Pozdrawiam i z góry dziękuję
11 sie 23:11
Trivial:
1)
| | 2 | |
|mx|−|x| = |m|*|x|−|x| = |x|(|m|−1) = 2 → |x| = |
| |
| | |m|−1 | |
Zatem:
|m|−1 > 0
|m|>1
m∊(−
∞, −1) ∪ (1,
∞)
2)
Iloczyn dwóch liczb nieujemnych nigdy nie będzie liczbą ujemną:
m∊∅
11 sie 23:26
Paweł: Dziękuję Ci bardzo!
Pozwolę sobie wrzucić jeszcze dwa
3) |m+1||x|+|x|=1
4) |m+2||x−3|=|2x−6|−1
11 sie 23:34
Trivial:
3) |m+1||x| + |x| = 1
|x|(|m+1|+1) = 1
m∊R.
4) |m+2||x−3| = |2x−6|−1
|m+2||x−3| − 2|x−3| = −1
|x−3|(|m+2| − 2) = −1
A zatem:
|m+2| − 2 < 0
|m+2| < 2
[m+2] ∊ (−2, 2)
m ∊ (−4, 0).
11 sie 23:41
Trivial: Jak czegoś nie rozumiesz, albo nie wiesz skąd się wzięło, to pytaj.
11 sie 23:44
Paweł: Ależ to proste!

Dzięki jeszcze raz!
11 sie 23:47