s
pilne:(:(:(:(:(:(: Wpłacamy do dwóch banków po 10tys. zł w banku A na 2% rocznie przy kapitalizacji
kwartalnej, w banku B na 2,2% rocznie, przy kapitalizacji półrocznej. Obilcz w którym
banku osiągniemy po roku wiekszy zysk i o ile
4 mar 18:18
Anonim: Wzór bez uwzględnienia 20% podatku od odsetek: Kn= Ko(1+p/100)n
Wzór z uwzględnieniem 20% podatku od odsetek: Kn=Ko(1+0,8p/100)n
Dane dla baku A:
Ko=10000
p=0,5
n=4
Dane dla banku B:
Ko=10000
p=1,1
n=2
Podstaw do wzorów, a wyniki to: Bank1=10201,50zł, Bank2=10221,21zł (bez uwzgl. podatku od
odsetek)
4 mar 19:12