równania trygonometryczne
kleopatra999: rozwiąż równanie:
a) 1+sin2x=cos2x
b) 2sin2x+2sinx=2cosx+1
c) 2sin2x−sin2x=cos2x
11 sie 21:23
Godzio:
1 + sin2x = cos2x
| | √2 | |
cos2x − sin2x = 1 /* |
| |
| | 2 | |
| √2 | | √2 | | √2 | |
| cos2x − |
| sin2x = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
sin( |
| )cos2x − sin2xcos( |
| ) = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| π | | π | | π | | 3 | |
| − 2x = |
| + 2kπ lub |
| − 2x = |
| π + 2kπ |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
x = ... lub x = ...
11 sie 21:45
Godzio:
2sin2x + 2sinx = 2cosx + 1
4sinxcosx + 2sinx − (2cosx + 1) = 0
2sinx(2cosx + 1) − (2cosx + 1) = 0
(2cosx + 1)(2sinx − 1) = 0
Dalej wiadomo
Popraw przykład
11 sie 21:45
Eta:
11 sie 21:49
marcin: a) → 1+2sinxcosx=cos2x−sin2x ⇒ sin2x+cos2x+2sinxcosx=cos2x−sin2x ⇒ 2sinx(sinx+cosx)=0
sinx=0 lub sinx= −cosx
b) → 4sinxcosx+2sinx−2cosx−1=0 ⇒ 2sinx(2cosx+1) − (2cosx+1)=0 ⇒ (2sinx−1)(2cosx+1)=0
sinx=1/2 lub cosx= −1/2
c) → sin2x=cos2x ⇒ cos2x−sin2x = 0⇒ cos2x=0
11 sie 21:51