Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: Basiu,Trivial nie moge sobie dać radę z tym przykładem pomózcie.
Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y):
f(x,y)=1−√x2+y2
11 sie 20:39
b.: zastanów się nad intepretacją geometryczną f(x,y)...
11 sie 20:48
Piotr student: pomóż mi b proszę cię
11 sie 21:02
pomagacz:
f(x, y) = 1 −
√x2 + y2
http://www.wolframalpha.com/input/?i=1%E2%88%92sqrt%28x^2%2By^2%29
1 − x
2 + y
2 = 0
−x
2 = −(y
2 + 1)
x
2 = y
2 + 1 \\
√
x = ±
√y2 + 1
1 − x
2 + y
2 = 0
y
2 = −(1 − x
2) \\
√
y = ±
√1 − x2
1 −
√x2 + y2 = 0
√x2 + y2 = 1
x
2 + y
2 = −1
Nie wiem, z extremum funkcji dwóch zmiennych dobry zbytnio nie jestem, ale możliwe, że coś co
tutaj napisałem jest dobrze...
12 sie 09:58
Piotr student: Trivial pomóż w tym zadaniu
12 sie 10:04
Trivial:
Po prostu trzeba policzyć różniczki jak wcześniej.
12 sie 10:08
Trivial:
Albo bez różniczek − od razu widać, że będzie maksimum w (0, 0) i tyle.
12 sie 10:10
Piotr student: to pomóż mi proszęTrivial w tym zadaniu bo nie radze sobie
12 sie 15:35
Piotr student: proszę kogoś o rozwiązanie zadania i wytłumaczenie
12 sie 16:14
oax: Przez tyle zadań co Basia, Trivial i inni Ci pomogli powinieneś już bardziej opanować :<.
12 sie 16:17
Piotr student: proszę pomózcie mi bo to zadanie jest trudne dla mnie
12 sie 21:53
Piotr student: Trivial pomocy nie moge dać sobie rady z tym zadaniem proszę pomoż
13 sie 13:36
Piotr student: Basiu, Trivial , Jack pomóżcie mi proszę w tym zadaniu trudnym dla mnie
13 sie 13:38
xXx: Piotrze a jak ty zaliczysz kolokwium/egzamin bez pomocy forumowiczów? Spójrz na przykłady
zawarte w literaturze czy choćby nawet w Internecie, porównaj je z tym co już do tej pory
zrobiłeś i spróbuj samodzielnie rozwiązać to zadanie
13 sie 13:49
Piotr student: mam przykład ten i co powinnienem najpierw policzyc pomóż
13 sie 13:55
Piotr student: oczywiście w tym zadaniu bo nie rzoumiem co napisał pomagacz jak byś to xXx wytłumaczył
13 sie 14:01
xXx: co należy podstawić za x i y aby 1−√x2+y2 przyjęło największą wartość ? pomyśl, jaką liczbę
należy odjąć od jedynki żeby otrzymać maksymalną możliwą wartość
13 sie 14:06
Piotr student: ale to jest od początku zadanie bo chciałbym od nowa zadanie
13 sie 14:12
Piotr student: nie wiem myśle moze 7
13 sie 14:26
xXx: Mamy jedno jabłko ile jabłek trzeba zabrać żeby było ich jak najwięcej?
13 sie 14:29
Piotr student: 9
13 sie 14:31
xXx: 
Jeszcze raz: Mamy jedno jabłko. Nasz zły kolega Adam też by chciał mieć jakieś jabłka, ile
musi nam zabrać tych jabłek żebyśmy mieli ich jak najwięcej?
13 sie 14:34
Piotr student: 100
13 sie 14:35
xXx: poddaję się
13 sie 14:39
Piotr student: może być nieskończenie wiele
13 sie 14:41
Piotr student:
13 sie 14:42
xXx: Chodziło mi o 0. Wiesz czemu?
13 sie 14:43
Piotr student: napisałbyś mi zadanie i wytłumaczył błagam nie daje rady też myślałem o 0
13 sie 14:45
Piotr student: 0 musi nam zabrać jabłem bo jak mamy jedno to logiczne no
13 sie 14:46
xXx: no właśnie a więc √x2+y2 = 0 a jest tak ⇔ x=0 ⋀ y=0
13 sie 14:48
Piotr student: co teraz liczę dalej i czy to co napisałeś to jest od początku
13 sie 14:53
13 sie 15:09
Basia:
do:
xXx
W punkcie P(0,0) jest oczywiście tzw. maksimum globalne czyli po prostu największa wartość
funkcji.
Do tego miejsca Twoje rozumowanie jest nie tylko poprawne, jest również absolutnie logiczne.

Niestety istnienie wartości największej
nie wyklucza istnienia innych ekstremów lokalnych
i wobec tego należy sprawdzić czy istnieją.
Nie istnieją, ale musi to być pokazane.
Tutaj wystarczy policzyć f'
x i f'
y. Okaże się, że układ równań
f'
x=0
f'
y=0
nie ma rozwiązania, a z tego już wynika, że ta funkcja nie ma innych ekstremów lokalnych.
16 sie 09:53
Piotr student: dzięki Basiu
16 sie 10:36
Piotr student: Basia jesteś może?
16 sie 10:44
Piotr student: szukam Basi
16 sie 10:49
Piotr student: Basiu jak jestes do napisz tutaj oki
16 sie 14:26
Faks:
i właśnie dlatego matury powinny być trudniejsze
16 sie 14:47
Piotr student: Faks pomożesz mi to co napisała Basia
16 sie 15:06
Piotr student: proszę pomózcie
16 sie 15:22
Piotr student: POMOCY proszę o policzenie f'x f'y i potem układ równań bo nie daję radę w tym zadaniu
16 sie 16:22
Trivial:
f(x, y) = 1 −
√x2 + y2, D
f = R
2
Zauważamy, że f przyjmuje maksimum dla jak najmniejszej wartości
√x2+y2, czyli dla pary (0,
0).
| | x | |
f'x = − |
| Df'x = R2\{(0,0)} |
| | √x2+y2 | |
| | y | |
f'y = − |
| Df'x = R2\{(0,0)} |
| | √x2+y2 | |
Przyrównując do zera widzimy, że układ nie ma rozwiązań, a zatem para (0,0) jest jedynym
maksimum tej funkcji.
To już koniec. Nie trzeba nic więcej liczyć. Jest to zrobione krok po kroku.
16 sie 16:26
Piotr student: pomózcie prosze wyliczyc to co napisała Basia
16 sie 16:34
Trivial: Wyliczyłem...
16 sie 16:35
Piotr student: TRIVIAL MAM PYTANIE
16 sie 17:08
Trivial: ?
16 sie 17:10
Piotr student: | | x | |
a nie rozumiem skąd się wziło f'x=− |
| ? |
| | √x2+y2 | |
16 sie 17:16
Trivial:
Policzona pochodna cząstkowa.
| | 1 | | 1 | |
(1−√x2+y2)'x = − |
| *(x2+y2)'x = − |
| *2x = |
| | 2√x2+y2 | | 2√x2+y2 | |
Analogicznie f'
y.
16 sie 17:19
Piotr student: a to nie jest z jakiegoś wzoru Trivial?
16 sie 17:32
Trivial:
(x
2)' = 2x
16 sie 17:39
Piotr student: dzięki Trivial a moge się jeszcze coś zapytać ciebie Trivial
16 sie 18:19
znawca: myślę, że lepiej zrobisz jak będziesz pytał od razu
16 sie 22:03