PROblem
TOmek: Liczby x
1 i x
2 są różnymi pierwiastkami równania x2−2
√2x+p
2+1=0. Dla jakich warptości
parametru p punkt (x
1,x
2) nalezy do koła o środku S=(0,0) i promieniu dł.
√5 ?
−−−−−−−−−−−−
Δ>0
8−4p
2+4>0
−4p
2>−12
4p
2<3
| | √3 | | √3 | |
p∊ (−∞,− |
| ) lub ( |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
x
1*x
2<0
p
2+1<0
p
2<−1
sprzeczność
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
12+x
22=5
(x
1+x
2)
2−2x
1x
2=5
8−2p
2+2=5
p=
√5 lub p=−
√5
zadanie robiłem na szybko ale i tak mi się wciąz nie zgadza bo wynik jest:
| | √2 | | √2 | |
p∊(−1,− |
| )> v ( |
| ,1) |
| | 2 | | 2 | |
11 sie 20:22
TOmek: x2 w pierwszej linijcie oczywiscie
11 sie 20:23
krystek: Pomyliłeś sie w ostatniej nierówności winno być 8−2p2−2≤5
Jedna uwaga punkt ma należeć do koła więc jego współrzędne muszą spełniać nierówność.
11 sie 21:04
Godzio:
Na samym początku też
8 − 4p2 − 4 > 0
11 sie 21:16
Eta:
11 sie 21:17
Godzio:
Δ > 0 ⇒ p ∊ (−1,1)
x
1x
2 < 0 −−− ten warunek w ogóle nie potrzebny
| | √2 | | √2 | |
x12 + x22 ≤ 5 ⇒ p ∊ (−∞,− |
| > U < |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
11 sie 21:19
ICSP: Witaj
Eta
11 sie 21:31
Eta:
11 sie 21:49
ICSP: Wakacje się kończą to wracasz
11 sie 21:51
TOmek: nalezy do koła a ja zawiesiłem i nie wiem co chciałem chyba okrag ;...
11 sie 22:08
TOmek: dzieki pieknie
11 sie 22:08