Wekt
Man: Pociąg jedzie 60km/h. Najpierw przez 40 min na wschód, potem pod kątem 45 sto od poprzedniego
kierunku odbija na północny−wschód i jedzie tak przez 20min , w końcu jedzie w kierunku
zachodnim przez 50min. Znaleźć wartość wektora prędkości. Wszystko zdaje się dobrze liczę, ale
jednak wynik wychodzi inny niż w odpowiedziach, może ktoś sprawdzić ile wychodzi? : )
11 sie 18:56
Man: .
11 sie 19:58
bart:

na wschod − 40km
polnocny−wschod − 20km
zachod− 50km
11 sie 20:00
bart: nie wiem xD
11 sie 20:00
marcin: no jak dla mnie jeśli ciągle porusza się z prędkością 60 km/h i jego wektory ukladaja sie w
rownoleglobok to wartosc wektora predkosci to takze 60 km/h
11 sie 21:41
Trivial:
Wartość wektora prędkości jest cały czas taka sama. Zmienia się tylko kierunek tegoż wektora,
czyli odp.: 60 km/h.
11 sie 21:56
marcin:
11 sie 21:57
Trivial:
11 sie 22:00
stefan:
11 sie 22:17
stefan: moim zdaniem to 55 km/h
11 sie 22:19
Man: odp brzmi 8 km/h
12 sie 02:08
Man: mie wyszlo niecale 4
12 sie 02:10
bart: a mi 14,73

i to nie jest rownoleglobok
12 sie 12:41
bart: ale moge Ci udowodnić ze to nie bedzie napewno 8
12 sie 12:44
bart:

nawet gdybysmy mieli tak idealna sytuacje:
α=45
o wiec przyprostokatne tego trojkata czerwonego beda wynosic U{20}[
√2}≈14,14
a wiec a∊(14,14,+
∞) chyba widac dlaczego
12 sie 12:49
Trivial:
Zadanie jest w ogóle dyskusyjne, podejrzane i niepoważne. Skoro pytają o wartość wektora
prędkości (domyślnie chwilowej) to odpowiedź jest oczywista: prędkość się nie zmienia, wartość
tego wektora to 60 km/h. Nie wiem o co mogą pytać, aby wyszło 8.
12 sie 13:16
bart: juz wiem
12 sie 13:35
bart:

korzystajac z mojego rysunku powyzej
a=h=14,14 to mysle wiesz jak obliczyc
zielona linia=50−14,14=35,86
niebieska linia=40−35,86=4.14
x
2=4,14
2+h
2
x
2=17,14+199,94
x=
√217
x=14,73
a wiec:
droga s=(40+20+50)km=110km
przemieszczenie x=14,73
i teraz chodzi o to by obliczyc jaka predkosc musialby miec pociag by przejechal w tym samym
czasie tor x w jakim p[rzejechal tor s
V
1=60km/h
s=110km
t=?
t=1,83h
x=14,73km
t=1,83h
V=?
V=8,05km/h
uffff.
12 sie 13:44