11 sie 18:15
Kici ;): znaczy, wiem, że do końca się nie da bez kalkulatora, ale żeby tylko mieć za pomoc normalny,
zwykły, standardowy kalkulator

a nie kalkulator w laptopie xD cheh bo nie mam miejsca w
plecaku
11 sie 18:19
Godzio:
Sposoby są, ale to już matematyka wyższa
11 sie 18:29
Kici ;): No wiem, że do Alberta Einsteina mi daleko, ale żeby z takiej rury do mnie xD cheh
11 sie 18:35
Kici ;): 
ja tylko z ciekawości
11 sie 18:35
Godzio:
W sensie, że pokazać jak to zrobić ?
11 sie 18:39
Kici ;): No pewnie, że tak

cheh
och, ci mężczyźni ....xD
11 sie 18:43
11 sie 18:44
ICSP: Godzio
11 sie 18:45
Kici ;): Wiem, często używam takiej tablicy, ale tak z ciekawości po prostu zapytałam
11 sie 18:47
Godzio:
To chwilkę zajmie

Bo muszę to obmyślić
11 sie 18:47
Trivial:
Godzio, próbujesz z Taylora?
11 sie 18:55
AS: Konkretnie −
czy chodzi o wyznaczenie kąta bez odczytu kąta z kalkulatora bądż tablic?
11 sie 18:56
Kici ;): tak, ale kalkulator standard może być xD
11 sie 19:01
Trivial: Jak
Godzio sobie nie poradzi to ja spróbuję.
11 sie 19:08
Godzio:
Nie, sory odpuszczam

Nie dałem rady jestem jeszcze za mało w tym temacie, Taylor mnie
przerósł
11 sie 19:11
Kici ;): Ja przeszukuję sieć, już chyba prawie całą historię trygonometrii znam
11 sie 19:23
Kici ;): Trivial obliczasz
11 sie 19:23
Trivial: To trochę zejdzie...
11 sie 19:26
Kici ;): EEE nawet jak jutro napiszesz, to będę szczęśliwa xD Fajnie znać taki wzór, jak to Godzio
napisał ,, matematyka wyższa''

cheh
11 sie 19:33
AS: Wkrótce pokażę jak rozwiązać problem.
11 sie 19:58
Trivial:
Taylor mówi nam, że:
| | (x−x0)k | |
f(x) = f(x0) + ∑k=1 f(k)(x0)* |
| |
| | k! | |
Ten szereg jest nieskończony, ale wywala się czcionka.

Weźmy x
0 = 0, wtedy:
f(x) = arctgx
f(0) = 0.
f'(0) = 1.
f''(0) = 0
| | (1+x2)2 − x*2(x+x2)*2x | | 1+x2−4x2 | |
f(3)(x) = −2* |
| = −2* |
| = |
| | (1+x2)4 | | (1+x2)3 | |
| | 3x2−1 | | | |
= 2* |
| = 2*3* |
| . |
| | (1+x2)3 | | (1+x2)3 | |
f
(3)(0) = −2.
| | | | 1 | | 2x(1+x2)3 − (x2− |
| )*3(1+x2)2*2x | | | 3 | |
| |
f(4)(x) = 2*3* |
| = |
| | (1+x2)6 | |
| | 2x+2x3 − 6x3+2x | | x3 − x | |
= 2*3* |
| = −2*3*4* |
| . |
| | (1+x2)4 | | (1+x2)4 | |
f
(4)(0) = 0.
| | (3x2−1)(1+x2)4 − (x3−x)*4(1+x2)3*2x | |
f(5)(x) = −2*3*4* |
| = |
| | (1+x2)8 | |
| | (3x2−1)(1+x2) − (x3−x)*8x | |
= −2*3*4* |
| = |
| | (1+x2)5 | |
| | 3x2−1+3x4−x2 − 8x4+8x2 | |
= −2*3*4* |
| = |
| | (1+x2)5 | |
| | −5x4+10x2−1 | | | |
= −2*3*4* |
| = 2*3*4*5* |
| |
| | (1+x2)5 | | (1+x2)5 | |
f
(5)(0) = 4!
Nasuwa się podejrzenie, że
f
(2n)(0) = 0 i
f
(2n+1)(0) = (−1)
n*(2n)!
Jak tego dowieść? Jeszcze nie wiem.
11 sie 20:13
Trivial:
Mimo tego, jeśli udałoby się dowieść, że przypuszczenie jest poprawne to:
| | x3 | | x5 | | x7 | |
arctgx = x − |
| + |
| − |
| + ... |
| | 3 | | 5 | | 7 | |
dla x wyrażonego w radianach.
11 sie 20:27
Kici ;): Aż mnie głowa rozbolała xD cheh właśnie jestem w trakcie analizy, a dla kogoś kto nie jest
dobry z matematyki to jest trochę trudnę xD Ale radzę sobie
11 sie 20:33
b.: tak, to rozwinięcie jest poprawne i ,,działa'' dla x∊(−1,1>.
łatwiej jest je chyba udowodnić przez różniczkowanie: wartości obu stron w zerze się zgadzają,
więc wystarczy sprawdzić, że pochodne obu stron są równe...
11 sie 20:47
AS: Podaję mój sposób
Dane: a = 4 , h = 1.5
Punkt 1
Obliczyć d =
√h2 + a2
Punkt 2
Punkt 3
Powtarzać obliczenia iteracyjne,aż do uzyskania wartości >= 0.9
Punkt 4
| | 1 + 2*x[n] | |
y[n] = √M gdzie M = 6*(1 − √ |
| ) |
| | 3 | |
Punkt 5
Przebieg obliczeń
a = 4 , h = 1.5
Punkt 1
d =
√h2 + a2 = 4.272
Punkt 2
| | a | |
x1 = |
| = 0.98395 n = 1 (< 0.9) |
| | d | |
| | x1 + 1 | |
x2 = √ |
| = 0.99598 > 0.9 n = 2 |
| | 2 | |
Punkt 3
| | 1 + 2*x[2] | |
M = 6*(1 − √ |
| ) , y2 = √M = 0.08969 |
| | 3 | |
Punkt 4
A = y2*2
2*180/π = 20.5554 [stopni]
11 sie 21:15