matematykaszkolna.pl
pomocy Kici ;): Czy ktoś chciałby, mimo wakacji xD wytłumaczyć mi to zadanie. Nie całe, tylko jak wyszło, że to 12 link : https://matematykaszkolna.pl/strona/2923.html
11 sie 15:54
ICSP: a czego nie rozumiesz?
11 sie 16:22
pomagacz: no właśnie, co jest niezrozumiałe?
11 sie 16:29
Kici ;): Nie rozumiem wyliczeń cosL(to jest alfa) emotka jakie zrobił Pan Jakub. Nie wiem, w jaki sposób wyszedł wynik 12.
11 sie 16:30
Kici ;): a nie chciałam pytać w komentarzach, bo Pan Jakub , może być na wakacjach xD
11 sie 16:32
ICSP: |AB| = |AE| + |EB| na rysunku widać że |AE| = |CD| różnica podstaw czyli: |AB| − |CD| = |CD| + |EB| − |CD| = |EB| czyli różnica podstaw to }EB| |BC| jest dwa razy większe od różnicy podstaw czyli 2|EB| teraz masz następujący trójkąt prostokątny:
11 sie 16:35
ICSP: rysunekjest to trójkąt prostokątny. Wyznaczyliśmy w nim przyprostokątną leżąca przy kacie alfa oraz przeciwprostokątną. Funkcją która wykorzystuje przyprostokątna przy kącie alfa oraz przeciwprostokątną jest cosinus.
 EB EB 1 
cosα =

=

=

⇔ α = 60o
 BC 2EB 2 
Trzeba znać definicje cosinusa oraz mieć tabelę wartości funkcji trygonometrycznych dla katów 30,45,60 stopni.
11 sie 16:38
Kici ;): to rozumiem ICSP , ale jak wyszło z cosL 12 jak tam nie ma żadnych liczb ? Znaczy z tabelki cosL = 1 , może o to chodzi, ale dół ? Bo to co napisałeś powyżej, to rozumiem, ale nie wiem jak z tego 12 wyszła.
11 sie 16:40
Kici ;): aaa czekaj czekaj ten ostatni komentarz to go nie czytaj, a ja zaraz zobaczę tą definicję xD oj już chyba rozumiem, ale ze mnie głupia baba
11 sie 16:41
ICSP: Za późnoemotka Przeczytałem goemotka
11 sie 16:45
Kici ;): ej co to za fioletowe główki xD cheh i tak nic nie kpw xD cheh
11 sie 16:47
Kici ;): ja wiem, że 12 to 60 stopni, ale ja nie wiem jak z tych odcinków mogła wyjść 12. Jednak jestem głupia
11 sie 16:49
Kici ;): bo te odcinki nie mają danych liczbowych nienawidzę odcinków jak je widzę to głupieję
11 sie 16:52
Kici ;): już zrozumiałam dzięki zaćmienie mózgu
11 sie 16:55