Przyjmijmy konwencję jak na rysunku.
Niech wektory v1, v2, v3 oznaczają kolejne wektory przemieszczenia piłki na
płaszczyźnie pola golfowego,
a wektor v będzie ich sumą wektorową.
v1 − 12 m na północ, czyli v1 = (0, 12)
v2 − 6 m na południowy wschód, czyli v2 = (a, −a), a>0 i ||v2|| = 6.
||v2|| = √a2+(−a)2 = a√2 = 6 → a = 3√2
v2 = (3√2, −3√2)
v3 − 3 m na południowy zachód, czyli v3 = (−b, −b), b>0 i ||v3|| = 3.
||v3|| = √(−b)2 + (−b)2 = b√2 = 3 → b = 32√2.
v3 = (−32√2, −32√2)
v = v1 + v2 + v3 = (0+3√2−32√2, 12−3√2−32√2) =
| 3√2 | 9√2 | |||
= ( | , 12− | ). | ||
| 2 | 2 |