wielomiany
Misia: Wyznacz a i b,aby wielomiany w(x)=x3+(a+b)x2+7x−5 i v(x)=x3+8x2−(a−2b)x−5 były
równe.
11 sie 12:51
sushi_ gg6397228:
trzeba przyrównac wyrazenia przy odpowiednich potegach "x"
x2: a+b= 8
x1: ......
wyrazy wolne : .....
11 sie 12:53
11 sie 12:57
ICSP: a+b = 8
a − 2b = −7
Najprostszą metodą rozwiązywania układów równań liniowych jest metoda wyznacznikowa.
W = −2 − 1 = −3
W
a = −16 + 7 = −9
W
b = −7 − 8 = −15
11 sie 13:09
oax: Fuck, rypnąłem się ze znakiem. Oczywiście rozwiązanie ICSP jest prawidłowe

. Również lubię tą
metodę ICSP, ale dla kogoś kto może jej nie znać rozwiązuje normalnie.
11 sie 13:31
pomagacz:
W(x) = x
3 + (a+b)x
2 + 7x − 5
V(x) = x
3 + 8x
2 − (a−2b)x − 5
W(x) = V(x)
x
3 +
(a+b)x
2 +
7x − 5 = x
3 +
8x
2 − (a−2b)x − 5
przyrównujemy do siebie wyrazy przy odpowiedniej potędze x:
| ⎧ | a + b = 8 | |
| ⎩ | −a + 2b = 7 | (+)
|
−−−−−−−−−−−−−−−
3b = 8 + 7
3b = 15 \\ :3
b = 5
a + b = 8
a + 5 = 8
a = 8 − 5
a = 3
11 sie 13:34