Ciągi
BS: Wyznacz trzy pocztątkowe wyrazy ciągu (an) o wyrazie ogolnym :
a)an= 4n + 13
2n −1
b) an= (3n −2)2
c) an= n(n−1)(n−2)(n−3)
d) an= (−1)n * n
e) an= 2n−2
f) an= 12+ 22 +32+....= n2
Proszę, bo nie rozumiem zadania. Na miejsce n mam powstawiać trzy początkowe liczby, czyli 1,
2, 3? I do każdego podpunktu mam tak zrobić? W podpunkcie a) będzie (3*1−2)2?, pozniej 2 i 3?
11 sie 12:21
sushi_ gg6397228:
tak, trzeba podstawic kolejne liczby
11 sie 12:24
BS: okej, dziękuje
11 sie 12:33
BS: Stop. A przykładzie a) podstawiam same 1, w przykładzie b) 2, w c) 3 pozniej 4,5,6,...? nie
kumam
11 sie 12:36
sushi_ gg6397228:
w kazdym a), b) ... f) podstawiamy pod n=1, n=2, n=3 i wyliczamy
11 sie 12:40
BS: a możecie mi pomoc z tym przykładem? wiem, ze banalny jest, ale nie wiem, czy w dobrą stronę
kminie, bo najpierw pomnozylam wszystko przez 1. pozniej dodałam, a w nastepnym przkładzie
(tego samwgo przykładu) pomnozyłam wszystkie 3 nawiasy, pozniej znow pomnozyłam...
11 sie 12:52
BS: zrobiłam go tak : an= n(n−1)(n−2)(n−3) =
1(1−1) (1−2)(1−3) = −2
11 sie 12:54
ICSP: 1−1 = 0
0 * a = 0
11 sie 13:05
sushi_ gg6397228:
pierwszy przyklad
an= 4n +13
a1= 4*1+13=...
a2= 4*2+13=...
a3= 4*3+13=....
11 sie 13:05
BS: No tak zrobiłam , a ten an= n(n−1)(n−2)(n−3) jak zrobic? poprawiłam jednak na :
1(1−1) (1−2)(1−3) = 0
11 sie 13:13
sushi_ gg6397228:
to teraz liczysz a2= 2(1−2)(2−2)(2−3)=....
11 sie 13:18
BS: okej, czyli zrobiłam dobrze...
A teraz jeszcze
an= 12+ 22 +32+....= n2
a1= 1+ 3 + 9= 12 = 13=1?=13?
11 sie 13:21
ICSP: 1 = 13

Nie sądzę

W ostanim jest wzór podany na końcu: a
n = n
2 . Reszta ma tylko zmylić ucznia.
11 sie 13:22
BS: No to nie wiem jak...
11 sie 13:23
BS: Aaaaaaaaaaa
wiem!
11 sie 13:24
BS: czyli an = n2 = a1 + 12 ?
11 sie 13:25
ICSP: po co to a1?
an = n2 i podstawiasz.
11 sie 13:26
ICSP: chyba że chodziło ci o
a1 = 12
11 sie 13:26
pomagacz:
b)
an = (3n − 2)2
n = 1
a1 = (3 − 2)2 = 12 = 1
n = 2
a2 = (6 − 2)2 = 42 = 16
n = 3
a3 = (9 − 2)2 = 72 = 49
d)
an = (−1)n * n
n = 1
a1 = (−1)1 * 1 = −1
n = 2
a2 = (−1)2 * 2 = 1 * 2 = 2
n = 3
a3 = (−1)3 * 3 = −1 * 3 = −3
i z wszystkimi tak samo
11 sie 13:27
BS: czyli wynik bedzie 15?
11 sie 13:28
BS: sprawdz czy istnieja takie wyrazy ciągu (bn) o wyrazie ogolnym = 2n2−9n+11
mogę sobie wyliczyc to za pomocą delty i mi wyjdzie, czy nie?
11 sie 13:33
ICSP: jakie wyrazy?
11 sie 13:34
BS: taki wyraz ciągu (bn) o wyrazie ogolnym = 2n2−9n+11
11 sie 13:38
ICSP: takich wyrazów jest nieskończenie wiele.
11 sie 13:41
BS: prawdz czy istnieja takie wyrazy ciągu (bn) o wyrazie ogolnym = 2n2−9n+11 , które są równe 7,
przepraszam, nie dopisalam,,
11 sie 13:43
ICSP: 2n2 −9n + 11 = 7.
To jest równanie kwadratowe. Trzeba je z delty rozwiązać. Pamiętaj o tym że n musi należeć do
liczb naturalnych.
11 sie 14:08
BS: Tak, wyliczyłam własnie z delty, wyszła mi delta na −, a dokładnie −7, wiec pewnie się gdzieś
rypnelam...
11 sie 14:17
ICSP: 2n2 − 9n + 11 = 7 ⇔ 2n2 − 9n + 4 = 0
Δ = 81 − 4*2*4 = 81 − 32 = 49
11 sie 14:19
BS: a dlaczego 4*2*4, a nie 11?
11 sie 14:22
BS: 2n
2 − 9n + 11 = 2n
2 −9 /9 7 przerzucamy na lewą strone, będzie −7+11=4)juz rozumiem
11 sie 14:26
pomagacz:
niewiadome na lewo, liczby na prawo, tego się trzymać
11 sie 14:33
BS: tak zrobiłam

Dziękuje za pomoc.. Gdybym miała jeszcze jakies pytania, to mogę bez problemu
pytać?
11 sie 14:36