reszta z dzielenia wielomianu
Ola: hej robiłam zadanie związane z resztą z dzielenia wielomianu i doszłam do momentu gdzie mam :
8 =−2a+b
−4=−a+b
jak uzyskać a i b ?
10 sie 21:11
ICSP: umiesz robić zadania z resztami a układu równań rozwiązać nie potrafisz?
10 sie 21:13
10 sie 21:16
pomagacz:
Wyznaczniki są b. dobrym sposobem rozwiązania, ale dobrym, ale nie lepszym sposobem jest sposób
podstawówkowy:
| ⎧ | 8 = −2a + b | |
| ⎩ | −4 = −a + b |
|
| ⎧ | −2a + b = 8 | |
| ⎩ | −a + b = −4 \\ 8 (−1) |
|
−a = 12
a = −12
a − b = 4
−12 − b = 4
−b = 4 + 12
b = −16
10 sie 22:02
Trivial:
"ale dobrym, ale nie lepszym"?
10 sie 22:05
;) ZKS ;):
@pomagacz a nie lepiej od razu odjąć stronami?
{−2a + b = 8
{a + b = −4
−−−−−−−−−−−− (−)
a = 12
b = −16
10 sie 22:10
ICSP: Jestem wielkim "fanem" metody wyznacznikowej. Wiem że duża cześć uczniów ma problemy z metodą
podstawiania nie mówiąc już o metodzie przeciwnych współczynników. Za to metoda wyznacznikowa
opiera się tylko na znajomości wzorów. Jak myślisz czy słaby uczeń wolałbym rozwiązać równania
kwadratowe wzorem na deltę czy grupowaniem wyrazów?
10 sie 22:12
pomagacz:
idąc sposobem wyznaczników:
| −2 1 |
W = | −1 1 | = −2 + 1 = −1
W
a = | 8 1| = 12
| −4 1|
W
b = | −2 8 | = 16
| −1 −4|
10 sie 22:15
Ola: hej w innym zadaniu mam coś takiego :
1=5a+b
−7=−3a+b
robiąc sposobem wyznaczników:
W=5−(−3)=5+3=8
Wx=1−7=−6
Wy=−35−(−3)=−32
x=−6/8=−3/4
y=−32/8=−4 wynik ma być :x−4 gdzie mam błąd
11 sie 17:14
ICSP: 5a + b = 1
−3a + b = −7
W = 5 + 3 = 8
Wa = 1 + 7 = 8
Wb = −35 + 3 = −32
a = 1
b = −4
11 sie 17:26