-
marcin: Położenie cząstki poruszającej się wzdłuż osi x, jest opisane wzorem x=9.75+1.5t
3, przy czym x
wyrażone jest w centymetrach a t w sekundach. Oblicz prędkość średnią w przedziale czasu od
t=2s do t=3s.
i teraz moje pytanie: czy należy zróżniczkować tę funkcję oblicz prędkość w chwili t=2s i 2=3s
| | v1+v2 | | m | |
a następnie skorzystać ze wzoru vśr= |
| =0.2925 |
| |
| | 2 | | s | |
| | Δx | | m | |
czy też może zwyczajnie z definicji vśr= |
| =0.285 |
| |
| | Δt | | s | |
10 sie 18:10
Trivial:
Z definicji.
10 sie 18:21
marcin: rozumiem, ze to dlatego iz nie mamy wzmianki o tym, ze przyspieszenie jest stale?
10 sie 18:24
marcin: a ok, nie bedzie stale

przeciez (4.5t
2)'=9t
10 sie 18:30
Trivial:
Wzór który podałeś działa chyba tylko ze stałym przyspieszeniem.
10 sie 18:31
Trivial:
A tak na marginesie, udało ci się zrobić zadanie, które ci dałem? (z elektronem

)
10 sie 18:34
marcin: szczerze to nie mam zielonego pojecia jak zapisac to ze elektron porusza sie w poziomie i
doznaje przyspieszenia skierowanego w dół
10 sie 18:56
Trivial:
Rozbijasz ruch na dwa równania − w kierunku x i w kierunku y.
| | 1 | |
x(t) = x0 + v0xt + |
| axt2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
y(t) = y0 + v0yt + |
| ayt2 |
| | 2 | |
x
0 = 0, a
x = 0
y
0 = 0, v
0y = 0
I już.
10 sie 19:56
danny: No a moje zadanie

o płytce
10 sie 21:23
danny: może Trivial spróbuje ?
10 sie 21:23
Trivial:
Może.
10 sie 21:25
Trivial: Znasz wynik?
10 sie 21:46
danny: To nie jest wynik liczbowy tylko na literkach
10 sie 23:45
10 sie 23:47
danny: Z tego co pamiętam to szło mniej więcej tak :
Vu − prędkość unoszenia muchy
Vu=ω*R gdzie R to odcinek łączący punkt D z punktem w którym w danym miejscu jest mucha
Vw − prędkość liniowa muchy obliczamy ze wzoru
(PD)
2 = b
2+(Vw*t)
2
Stąb prędkośc względna muchy wyniesie :
Vb
2 = Vu
2+Vw
2+2VwVu*cosα
| | b | |
Vb2 = Vu2+ω2*PD2+2Vw*ω*PD* |
| / PD się upraszcza |
| | PD | |
Vb
2=Vw
2+ω
2(b
2+Vw
2*t
2) + 2Vw*ω*b
wrzucamy wszystko pod pierwiastek i mamy wynik
natomiast przyspieszenie
aw = 0
a
styczne = 0 (bo ω = const)
i zostaje nam tylko przyspieszenie Coriolisa wynoszące ni mniej ni więcej tylko
a
c = 2ω*Vw
i to jest poprawne rozwiązanie do którego nikt tak do końca nie doszedł

Jeśli masz taki
wynik to na prawdę szacunek
10 sie 23:53
danny: Vb2=Vu2+ω2(b2+Vw2*t2) + 2Vw*ω*b (tu poprawiona linijka)
10 sie 23:55
Trivial:
Myślałem właśnie o Coriolisie, ale stwierdziłem, że za dużo roboty.
11 sie 00:04