Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: PROSZĘ O POMOC

Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y):
f(x,y)=(x+y)
2−(x+5y+xy)
10 sie 17:37
Piotr student:
f(x,y)=x2−2XY+y2−x−5y−xy
f'x=2x−2y−1−y
f'y=−2x+2y−5−x
10 sie 17:42
Piotr student:
2x−2y−1−y=0
−2x+2y−5−x=0
jak to policzyć
10 sie 17:44
Piotr student: podpowiedzcie prosze jak to równanie rozwiązać
10 sie 17:58
Piotr student: Trivial proszę podpowiedz
10 sie 18:20
Trivial:
f(x,y) = (x+y)
2 − (x+5y+xy)
f
x = 2(x+y) − (1+y) = 2x + y − 1
f
y = 2(x+y) − (5+x) = x + 2y − 5
Pierwsze równanie pomnożymy przez 2.
| ⎧ | 4x + 2y − 2 = 0 | |
| ⎩ | x + 2y − 5 = 0 |
|
Odejmujemy:
3x + 3 = 0
x = −1; y = 3
P = (−1, 3)
f
xx = 2 > 0
f
xy = 1
f
yy = 2
W punkcie P = (−1, 3) mamy minimum.
10 sie 18:30
Piotr student: jest (x+y)2 i skąd się wzięło f'x=2(x+y) możesz wyjaśnic Trivial
10 sie 19:03
marcin: (x+y)2=x2+2xy+y2
traktujesz x jak stałą a więc pochodna f'x to 2x+2y=2(x+y)
10 sie 19:11
Trivial:
Nie ma co tracić czasu na rozwijanie wyrażenia (x+y)
2.
Liczymy pochodną.
| ∂ | | ∂ | |
| [(x+y)2] = 2(x+y)* |
| (x+y) = 2(x+y)*1 = 2(x+y). (reguła łańcuchowa) |
| ∂x | | ∂x | |
10 sie 19:54
Piotr student: co dalej liczyć
11 sie 17:58
Piotr student: Trivial nie rozumiem do końca tłumaczeń marcina policzył ze wzoru skróconego mnożenia i tego
dalej nie kumam
11 sie 18:12
Piotr student: Trivial proszę o wytłumaczenie
11 sie 18:52
Trivial: Nic nie trzeba dalej liczyć.
11 sie 20:24
Piotr student: a wartość minumum
11 sie 20:26
Piotr student: A nie wiesz czasem co się dzieje z Basią
11 sie 20:26
Piotr student: ?
11 sie 20:26
Piotr student: Basia jak jesteś to napisz to daj znać ok
11 sie 20:31