ICSP: x
4 + 6x
3 + 7x
2 −6x − 24 ≥ 0
trzeba rozwiązać równanie:
x
4 + 6x
3 + 7x
2 −6x − 24 = 0
Aby je rozwiązać posłużymy się metodą Ferrariego(chyba tka to się piszę).
x
4 + 6x
3 = −7x
2 + 6x + 24
x
4 + 6x
3 + 9x
2 = 9x
2 − 7x
2 + 6x + 24
(x
2+3x)
2 = 2x
2 + 6x + 24
(x
2 + 3x + y)
2 = 2x
2 + 6x + 24 + a
a = (x
2 + 3x + y)
2 − (x
2 + 3x)
2 = (x
2 + 3x + y − x
2 −3x)(x
2 + 3x + y + x
2 + 3x) = 2x
2y
+ 6xy + y
2
(x
2 + 3x + y)
2 = 2x
2 + 6x + 24 + 2x
2y + 6xy + y
2
teraz trójmian kwadratowy po lewej stronie chcemy uporządkować i zawinąć we wzór skróconego
mnożenia.
2x
2 + 6x + 24 + 2x
2y + 6xy + y
2 = 2x
2 + 2x
2y + 6x + 6xy + 24 + y
2 = (2 + 2y)x
2 + (6
+6y)x + (24 + y
2)
Δ = (6 +6y)
2 − 4(2 + 2y)(24 + y
2) = 36 + 72y + 36y
2 − 192 − 8y
2 − 192y − 8y
3 = −8y
3 +
28y
2 − 120y − 156 = −4(2y
3 − 7y
2 + 30y + 39)
Δ = 0 ⇔ −4(2y
3 − 7y
2 + 30y + 39) = 0 ⇔ 2y
3 − 7y
2 + 30y + 39 = 0
z tego równania trzeciego stopnia bez problemu odczytujemy pierwiastek: y = −1
(x
2 + 3x + y)
2 = (2 + 2y)x
2 + (6 +6y)x + (24 + y
2). Teraz podstawiamy otrzymany wynik za y
(x
2 + 3x −1)
2 = 0 +0 + 25 ⇔ (x
2 + 3x − 1)
2 − 5
2 = (x
2 +3x − 6)(x
2 + 3x + 4)
| | 1 | | 1 | |
(x2 +3x − 6)(x2 + 3x + 4) = 0 ⇔ x = |
| (−3 + √33) v x = |
| (−3 − √33) |
| | 2 | | 2 | |
wielomian czwartego stopnia z ramionami zwróconymi do góry. przecina oś OX w dwóch miejscach
tak więc ostateczna odpowiedź:
| | 1 | | 1 | |
x ∊ (−∞ ; |
| (−3 − √33)> suma < |
| (−3 + √33) ; +∞) |
| | 2 | | 2 | |