szereg
student:
E 13n2 − 9 ( x + 33 )n
n = 0
zbadać zbierzność szeregu.
(nad sumą szeregu (E) jest nieskończoność a pod n = 0)
10 sie 15:17
Jack:
dla x∊<−6,0> zbieżny bezwzględnie
10 sie 17:04
student: a jak to policzyłeś? Proszę o pomoc gdyż bardzo mi się to przyda do egzaminu poprawkowego.
19 sie 20:49
Jack:
| | x+3 | |
Funkcja wymierna wymięka przy wykładniczej... Aby całość była zbieżna, to | |
| |<1. Potem |
| | 3 | |
dla brzegu (czyli x=−6 oraz x=0) osobno sprawdzamy zbieżność.
19 sie 20:53