pomocy
anecia851: wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej f(x)=−3x2+12x+cleży na prostej o
równaniu y=x+1. oblicz wartość współczynnika c
10 sie 15:04
ICSP: najpierw analiza przypadku funkcji kwadratowej:
f(x) = −3x
2 + 12x + c(jeśli dobrze myślę)
zauważmy że jeżeli wierzchołek należy do prostej zachodzi własność.
y
w = x
w + 1
y
w = 3
mamy więc funkcje kwadratową:
y = −3(x−2)
2 + 3 = −3(x
2 −4x + 4) + 3 = −3x
2 + 12x − 12 + 3 = −3x
2 − 12x −9
c = −9
10 sie 15:09
ICSP: można również tak:
yw = 3
xw = 2
yw = −3(xw)2 + 12xw + c
3 = −12 + 24 + c ⇔ c = −9
10 sie 15:10
anecia851: dzięki wam wielkie
10 sie 15:35