?
monia: uzasadnij, że liczba √4+2√3 * √4−2√3 jest wymierna.
10 sie 15:04
ICSP: 4 + 2√3 = (√3+1)2
4 − 2√3 = (√3−1)2
10 sie 15:05
monia: nie czaje?
10 sie 16:05
sushi_ gg6397228:
wzory skroconego mnozenia zostaly zastosowane
a jak nie widziesz to wykonaj mnozenie (a+b)*(a−b) pod jednym duzym pierwiastkiem i wyjdzie to
samo
10 sie 16:10
monia: ok dzieki
10 sie 16:17
monia: ale wynik to 2 wiec jak ?
10 sie 16:19
konrad509: 2 jest liczbą wymierną, więc udowodniłaś to co miałaś do udowodnienia
10 sie 16:26
monia: no tak ale jak to 2 ma wyjsc?
10 sie 16:41
konrad509:
√4+2√3*√4−2√3=
√(4+2√3)(4−2√3)=
√16−12=
√4=
2
10 sie 16:46
monia: dzieki
10 sie 16:58