funckja wykładnicza
Pebbels: 1. Naszkicuj wykres funkcji f(x)=2
|x+2| oraz określ liczbę rozwiązań f(x)=m w zależności od
parametru m∊R (wykres wiem jak ma wygladać mniej wiecej nie wiem tylko jak tą druga cześć
zadania ruszyć)
2. Oblicz [{
√8−
√22√2]
√2
3. Rozwiąż równania:
a). 2
5x*4
2x+3=(
18)
2−x
b). 7
x+2+2*7
x−1=345
c). 2
3x*11
4x−4=22
2x+4
d). 0,5{
x2}*2
2x+2=64
−1
e). 2
x+1+3*2
x−1−5*2
x+6=0
f). 2
3x*7
x−2=4
x+1
4. Rozwiąż nierównośći
| | 4 | | 2 | |
a). ( |
| )x*(278)x−1< |
|
|
| | 9 | | 3 | |
b). 4
x−10*2
x+16<0
| | 1 | |
d). ( |
| )4x2−2x−2≤103−2x
|
| | 10 | |
e). 5
2x+1≤5
x+4
f). 2
x−1*(0,5)
2x+2<4
bardzo proszę o pomoc
10 sie 14:19
mrowq:

Wykres uproszczony − linie powinny być lekko wygięte.
Teraz druga część zadania. Przerywana linia to f(x) = 1
Widać na rysunku, jeśli
m < 1, np m = −1 (czerwona przerywana linia) to równanie nie ma rozwiązań.
m = 1 to równanie ma 1 rozwiązanie
m > 1, np m = 3 (niebieska przerywana linia) to równanie nie ma rozwiązań.
10 sie 14:43
Pebbels: pomoze ktos?
11 sie 15:20
bart: polecam zrobic to co umiesz, a to co Ci serio nie wychodzi to sie zapytac.. nie wierze ze
zadnego nie potrafisz rozwiazac.. po prostu Ci sie nie chce, skoro dalesz tu kazdy podpunkt..
11 sie 16:08
Pebbels: więc przeanalizowałam wszytsko jeszcze raz, nie ma to jak przypominac sobie matematyke kiedy te
działy miało się 10 lat temu

no ale żeby pomóc bratu wziełam ksiażki w łapki i tak zadanie
numer 2 dalej nie wiem jak ruszyc także tu proszę o pomoc jeśli chodzi o dalsza cześć to:
zadanie 3
a). wyszło mi że x=2,25
b).x=1
c). i tu zrobialam tak że wymnożyłam 2
3x*11
4x−4=22
2x+4 i no i wyszło mi że x=8/9
d). wyszły mi dwa x=4 i 2
e). x=2
f). nie wiem jak ugryźć
zadanie 4
a) x>2
b) x>2
c). tu nic nie wymyśliłam
d). x
1=2
√2 x
2=−
√2 tylko nie wiem jak z przedziałem
e). bratu wyszedł przedział (−∞,0>
f). x)−7
i tu prośba czy ktoś mogły sprawdzić moje obliczenia? proszeeeeeeeee
12 sie 12:23
Pebbels: nikt?
13 sie 22:01
sushi_ gg6397228:
zadanie 2
to zrób nawiasy, bo nie widac co i jak
zadanie 3−−> wyniki zawsze podstaw pod "x" do wyjsciowego i bedzie wiadomo czy jest dobrze
policzone czy nie
13 sie 22:17
sushi_ gg6397228:
jezeli chcesz aby sprawdzic obliczenia to je podaj, bo ja podam ze wynik zły,
to i tak nic Tobie to nie powie
13 sie 22:19
rupert: 3. Rozwiąż równania: a). 25x*42x+3=182−x
25x*42x+3=182−x
25x*(22)2x+3=8x−2
25x*24x+6=(23)x−2
25x*24x+6=23x−6
29x+6=23x−6
9x+6=3x−6
6x=−12
x=−2
13 sie 22:31