zadanko z procentami
monia: W banku umieszczono kwotę 1000zł na 2% w stosunku rocznym, przy czym odsetki są dopisywane co
pół roku. Ile wyniosą dopisane odsetki po roku?
nie wiem jak to zrobić, źle mi wychodzi, pomóżcie
10 sie 14:11
mrowq: Korzystamy z tak zwanego procentu składanego :
V = V0 *(1+rm)m*n
gdzie
V0 − wartość bieżąca,
V − wartość przyszła,
m − liczba kapitalizacji w roku,
n − liczba lat,
r − nominalna stopa procentowa (przy czym jeżeli np. r = 5% to przed wstawieniem do powyższego
wzoru zamieniamy procent na ułamek dziesiętny tzn. 5% = 0,05),
u nas:
v0 = 1000 m = 2 n = 1 r = 0.02
po podstawieniu:
V = 1000 * (1 + 0.022)2
czyli
V = 1000*1.0201
V = 1020.1
Czyli po roku odsetki wyniosą 20 zł 10 gr
10 sie 14:23
monia: dziekuje
10 sie 14:42