!
1) naszkicuj wykres funkcji f. odczytaj z wykresu zbiór rozwiązań nierówności dla f(x) >/ 1
e) f(x) = 27/3x [odp: x nalezy (−&, 3>
f) f(x) = 0,04/5x [odp: x nalezy (−&, −2)
2) wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego an:
b) a1*a5= 1
a22/a32= 25 [ w klamerce to jest cale]
[odp: an= 53−n lub an= −53−n]
3) oblicz sumę s8 ciągu geometrycznego an jeśli jego wyrazy pierwszy i drugi są odpowiednio
równe:
d) −7, −7
[odp: −56]
4) do banku wpłacono 3000 zł na trzy lata przy rocznej stopie procentowej 6% . ile będzie
wynosił kapitał po upływie tego okresu jeśli odsetki są kapitalizowane:
d) codziennie?
[odp: 3591,60 zł]
| 1 | ||
y=( | )x | |
| 3 |
| 1 | ||
y=( | )x ![]() | |
| 5 |