..
Klaudia: mam pytanie czy np jak mam takie coś
√(a+b)2=|a+b|
to prawdziwa będzie zależność powyżej czy to nie zachodzi

Tak pytam z ciekawości, bo tak to znam zasadę że
√a2=|a|
9 sie 23:30
ICSP: Zależność jest prawdziwa.
9 sie 23:33
Klaudia: aha dzięki to warto zapamiętać

Pytanie nr 2.
mam usunąć niewymierność z czegoś takiego:
| | √√5+√2 | |
to muszę pomnożyć przez |
| |
| | √√5+√2 | |
| | √5+√2 | |
czy przez |
| aby zapis był formalnie poprawny, ewentualnie jeżeli nie to |
| | √5+√2 | |
jak to zrobić
(tzn może da się to jakoś szybciej niż krok po kroku)
| √√5+√2 | | √5+√2 | |
| * |
| |
| √√5−√2 | | √5+√2 | |
| | √(√5+√3)2 | | |√5+√3| | | √2 | |
= |
| = |
| * |
| |
| | √5−3 | | √2 | | √2 | |
| | √2*√5+√2*√3 | | √2(√5+√3) | |
= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
dobrze?
9 sie 23:53
Jack:
wyżej zapisałaś wyrażenie które w liczniku i mianowniku miało jeszcze po jednym pierwiastku −
to było dobre. Dalej licząc liczyłaś jakby ono faktycznie było, więc jest ok (niemniej
zapisałaś inne wyrażenie, bez tego pierwiastka)
Poza tym w pewnym miejscu pojawia Ci się magicznie
√3... Pewnie literówka, ale wynik się
zmieni
10 sie 00:20
Klaudia: literówka wszędzie miało być √3
10 sie 00:29
Jack:
...a w ostatnim kroku, gdzie jest √3 powinno stać √2. I będzie ok.
10 sie 00:33