[C[zadanie dla chętnych]]
b.: f : R −> R jest różniczkowalna i ma pochodną rosnącą,
uzasadnić, że funkcja g : R−>R określona wzorami
| | f(x)−f(0) | |
g(x) = |
| , dla x≠0, |
| | x | |
oraz g(0)=0,
jest rosnąca
9 sie 22:47
b.: podbijam
11 sie 00:18
Godzio:
To dla pewności, pochodna rosnąca oznacza że funkcja f jest funkcją rosnącą tak ?
11 sie 00:30
Godzio:
Moim zdaniem, funkcja g(x) jest rosnąca w przedziale (0,∞)
11 sie 00:44
Trivial:
Weźmy np. f(x) = x
2 + x, wtedy:
f'(x) = 2x + 1 − rosnąca
| | ⎧ | x + 1, dla x≠0 | |
| g(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0, dla x=0 | |
Funkcja g nie jest rosnąca.
11 sie 01:22
b.: przepraszam pomyłka: powinno być g(0)=f '(0) (pochodna f w zerze)
11 sie 10:25
b.: pochodna rosnąca (na jakimś przedziale) oznacza, że funkcja jest wypukła (na tym przedziale)
pochodna dodatnia (na jakimś przedziale) oznacza, że funkcja jest rosnąca (na tym przedziale)
11 sie 10:26
b.: podbijam. wskazówka: tw. Lagrange'a
13 sie 12:33
Basia:
Witaj b.
To łatwe zadanko, tylko żeby się nim w ogóle zainteresować trzeba zajmować się matematyką,
nie mechanicznymi rachunkami. Szkoła tego nie uczy. Studia inne niż sama matematyka niestety
też nie.
Stąd jak sądzę brak odzewu.
Pozdrawiam
16 sie 06:18
Basia:
O przepraszam, Trivial się zainteresował, nie studiuje matematyki, ale za to studiuje na
AGH.
Tam na innych kierunkach też uczą matematyki, nie tylko rachowania.
Trivial do dzieła ! Dasz sobie radę !
16 sie 09:59
Trivial:

1. Sprawdźmy, czy g jest ciągła. Wiemy, że f jest różniczkowalna na R a więc:
| | f(x)−f(0) | |
limx→0 g(x) = limx→0 |
| =[H]= limx→0 f'(x) = f'(0). |
| | x | |
Zatem g jest ciągła na R.
2. Z twierdzenia Lagrange'a wiemy, że jeżeli funkcja f jest różniczkowalna na (a, b), to:
| f(b)−f(a) | |
| = f'(c), dla pewnego c∊(a, b). |
| b−a | |
Czyli, gdy x>0:
| f(x)−f(0) | |
| = f'(c) dla c∊(0, x) |
| x | |
Skoro wiemy, że f'(x) jest rosnąca, czyli f(x) jest wypukła, to z interpretacji geometrycznej
widzmy, że wraz ze wzrostem x będzie rosło również c.
gdy x<0:
| f(x)−f(0) | | f(0)−f(x) | |
| = |
| = f'(c), dla c∊(x, 0) |
| x | | |x| | |
Analogicznie: wraz ze spadkiem x będzie maleć c.
3. A zatem g(x) = f'(c), przy czym c rośnie wraz z x, ale f'(x) jest również rosnąca, czyli
g(x) jest rosnąca.
16 sie 10:42
b.: Zgadza się

Można też uniknąć powoływania się na rysunek:
g jest, jak sprawdziłeś, ciągła, poza zerem jest też różniczkowalna i jej pochodna wynosi
| | f'(x)x − f(x) | |
g'(x) = |
| , |
| | x2 | |
żeby pokazać, że jest dodatnia, wystarczy pokazać, że
f'(x)x > f(x),
czyli dla x>0
| | f(x) | |
f'(x) > |
| = f'(c) dla pewnego c ∊ (0,x) |
| | x | |
To jest prawda, bo f' jest rosnąca. Zatem dla x>0 mamy g'(x)>0.
Dla x<0 można podobnie pokazać, że g'(x)>0. Stąd g jest rosnąca.
(Pytanie: Dlaczego nie musimy się przejmować różniczkowalnością g w zerze?)
16 sie 18:34
Trivial:
Bo dla x=0: g(x) = f'(0)?
16 sie 18:54
b.: np. f(x)=x2 dla x<0, i f(x)=2x2 dla x≥0 spełnia warunki zadania,
wówczas
g(x) = x dla x<0, g(x)=2x dla x≥0,
czyli g nie jest różniczkowalna w zerze
16 sie 23:46
PIDAR:
29 sty 20:18