Oscylatory
martucha: Proszę, niech mi ktoś pomoże z tym zadaniem, za niedługo mam ważny egzamin, a mam problem z
tego typu zadaniami. Z góry dziękuję

Sporządzono oscylator harmoniczny, zawieszając masę 300 g na sprężynie, która miała początkową
długość 20 cm, a końcową 220 mm.
a) Sporządź schemat sytuacji fizycznej z uwzględnieniem wszystkich sił działających na masę
zawieszoną na sprężynie.
b) Oblicz współczynnik sprężystości sprężyny w [N/m]
c) Oscylator wprowadzono w drgania harmoniczne nadając im amplitudę drgań 3 cm. Oblicz energię
całkowitą drgań tego oscylatora.
d) Oblicz energię potencjalną oscylatora, gdy wychylenie równe jest połowie amplitudy drgań.
e) Narysuj schemat sytuacji fizycznej z uwzględnieniem amplitudy drgań i chwilowego położenia
masy z punktu d.
f) Oblicz energię kinetyczną oscylatora, gdy wychylenie równe jest połowie amplitudy.
9 sie 22:12
bart: podaj mi maila.. notatki Ci sie przydadza a z nimi wszystkoz robisz
9 sie 22:18
bart: jak tego nie dajesz rady zrobic, to cienko ten egzamin widze
9 sie 22:19
martucha: marta.wp.pl5@wp.pl
nie daje rady tego zrobic, bo ja chodze do takiej szkoły, że wszystko musze sama robić, nawet
nie mam żadnych książek, a w sieci nie da się znaleźć wszystkiego

z góry dziękuję
9 sie 22:22
bart: jakie mamy dane?
m=0,3kg
l=0,2m
A=o,22m
x=A−l=0,02m
a) bedzie w tych notatkach

b)F=kx i F=mg
mg=kx
jaki byl z tym problem?
9 sie 22:30
bart: wyslane.
9 sie 22:31
bart: k−wyliczysz w punkcie b
9 sie 22:32
bart: d i f podobnie
9 sie 22:33
martucha: dziekuję, problem był taki, że ja nie miałam żadnych notatek
9 sie 22:35
bart: a co to za egzamin w sierpniu?

zaocznie studiujesz?
9 sie 22:37
martucha: ja chodze do polskiej szkoły w niemczech, i mam taki program nauczania (ramowy), że wszystkie
przedmioty muszę sama przerabiać i sie uczyć wszystkich działów, raz na 2 tygodnie chodze na
lekcje ale tam tylko nauczyciele podpowiadają jak robić zadania ale są nauczyciele tylko od 3
przedmiotów

no i teraz w sierpniu mam egzaminy z tego wszystkiego
9 sie 22:45