matematykaszkolna.pl
Oscylatory martucha: Proszę, niech mi ktoś pomoże z tym zadaniem, za niedługo mam ważny egzamin, a mam problem z tego typu zadaniami. Z góry dziękuję emotka Sporządzono oscylator harmoniczny, zawieszając masę 300 g na sprężynie, która miała początkową długość 20 cm, a końcową 220 mm. a) Sporządź schemat sytuacji fizycznej z uwzględnieniem wszystkich sił działających na masę zawieszoną na sprężynie. b) Oblicz współczynnik sprężystości sprężyny w [N/m] c) Oscylator wprowadzono w drgania harmoniczne nadając im amplitudę drgań 3 cm. Oblicz energię całkowitą drgań tego oscylatora. d) Oblicz energię potencjalną oscylatora, gdy wychylenie równe jest połowie amplitudy drgań. e) Narysuj schemat sytuacji fizycznej z uwzględnieniem amplitudy drgań i chwilowego położenia masy z punktu d. f) Oblicz energię kinetyczną oscylatora, gdy wychylenie równe jest połowie amplitudy.
9 sie 22:12
bart: podaj mi maila.. notatki Ci sie przydadza a z nimi wszystkoz robiszemotka
9 sie 22:18
bart: jak tego nie dajesz rady zrobic, to cienko ten egzamin widze
9 sie 22:19
martucha: marta.wp.pl5@wp.pl nie daje rady tego zrobic, bo ja chodze do takiej szkoły, że wszystko musze sama robić, nawet nie mam żadnych książek, a w sieci nie da się znaleźć wszystkiego z góry dziękuję emotka
9 sie 22:22
bart: jakie mamy dane? m=0,3kg l=0,2m A=o,22m x=A−l=0,02m a) bedzie w tych notatkachemotka b)F=kx i F=mg mg=kx
 mg 
k=

x 
jaki byl z tym problem?
9 sie 22:30
bart: wyslane. emotka
9 sie 22:31
bart:
 1 
c) Ec=

kA2
 2 
k−wyliczysz w punkcie b
9 sie 22:32
bart: d i f podobnieemotka
9 sie 22:33
martucha: dziekuję, problem był taki, że ja nie miałam żadnych notatek emotka
9 sie 22:35
bart: a co to za egzamin w sierpniu?emotka zaocznie studiujesz?
9 sie 22:37
martucha: ja chodze do polskiej szkoły w niemczech, i mam taki program nauczania (ramowy), że wszystkie przedmioty muszę sama przerabiać i sie uczyć wszystkich działów, raz na 2 tygodnie chodze na lekcje ale tam tylko nauczyciele podpowiadają jak robić zadania ale są nauczyciele tylko od 3 przedmiotów no i teraz w sierpniu mam egzaminy z tego wszystkiego
9 sie 22:45