korelacja r - Pearsona
TOmeK: zadanie ze statystyki. Mam problem z odczytywaniem tablic; zadanie jest następujące:
Czy w ubiegłym miesiącu wydatki respondentów na książki zależały od ich optymizmu − korelacja
wynosi 0,3007. Osób jest 20, czyli przy teści r − Pearsona stopnie swobody : df − 2, czyli z
tablic odczytuję Df = 18. Co dalej? Czy ktos jest mi w stanie pomóc, wytłumaczyć
9 sie 20:24
sushi_ gg6397228:
napisz jaki liczysz test( dla sredniej, wariancji) stopnie swobody zalezą czy jest
jednostronny czy dwustronny Obszar Krytyczny oraz masz "prawie" podane w statystyce
9 sie 20:31
TOmeK: r − Pearsona, dla testu dwustronnego
9 sie 20:48
sushi_ gg6397228:
testy sa tylko t−Studenta lub "chi kwadrat"
a statystyki: t, u, chi kwadrat
wiec napisz porządnie całe zadanie
9 sie 20:52
magda:
9 sie 21:07
TOmeK: hmm dziwne bo mnie obowiązuje 13 testów. To jest całe zadanie : sprawdzić czy pomiędzy
ksiązkami a optymizmem wystepuje korelacja która została już w zadaniu podana jako r=0,3007 ,
przy 20 osobach, czyli 18 stopni swobody, ale już sobie poradziłem z tym zadaniem − wyszła
nieistotnosc, , gdyż p < 0,05
9 sie 21:36
TOmeK: poprawka: p >0,05
9 sie 21:37
sushi_ gg6397228:
liczysz test dla wspołczynnika korelacji liniowej, A NIE TEST R−PEARSONA
i widac jak Wół ze jest "n−2" wiec sie tyle bierze do OK
H
0 : r
xy=0
H
1: r
xy≠0
9 sie 21:48
TOmeK: przeciez do korelacji korzysta sie z POearsona
9 sie 21:53