funkcja kwadratowa
Ola: wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji w podanym przedziale ;
a)f(x)=−x2+2x+5; xe<0,3> co robić jak w przedziale jest 0 ?
b)f(x)=x2+3x+4; xe<−1,0>
c)f(x)=2x2+x−1;xe<−1,0>
d)f(x)−x2+3x−2;xe<3,4>
9 sie 19:59
sushi_ gg6397228:
wszystko tak samo sie liczy jak wczesniej; wczoraj mialas jeden przyklad zrobiony, wiec zrób
sama to sie sprawdzi co i jak
9 sie 20:03
krystek: Zasada następująca.(0 jak każda inna liczba )
| | −b | |
Obliczasz xw wg wzoru xw= |
|
|
| | 2a | |
Patrzysz czy należy do podanego przedziału.
Jeśli tak to w a) jest to największa wartość (gałęzie paraboli skierowane w dół a=−1)
b) i c) jest to minimalna wartość (gałęzie skierowane w górę a=1 , a=2
d) jak w a)
B
Oblicz i potem dam wskazówki dalej.
9 sie 20:33
Ola: a) xw=1
b) xw= −3/2
c) xw=−1/4
d) xw=−3/2
9 sie 21:28
9 sie 21:29
krystek: w b) id) nie należą do podanego przedziału więc liczysz wartość funkcji na jego końcach.
| | −3 | |
Omówię b) xw= |
| naszkicuj parabolę ,jej gałęzie idą w górę (parabola leży nad osią OX |
| | 2 | |
ponieważ Δ<0 )i masz najmniejszą wartość dla x=−1 a największą dla x=0
f
min=f(−1)= ...
f
max=f(0)=...
10 sie 09:27
Ola: nie czaje licze normalnie wszystko

−xw i yw
− wartość funkcji na jego końcach
−parabola itd.

a w a) i c) jak należą do podanego przedziału nie liczę wartość funkcji na końcach przedziału
10 sie 13:37
sushi_ gg6397228: tez trzeba policzyc, aby znaleźć druga wartosc
10 sie 13:40