:)
Jaga: hej

mam wielką prośbę może mi ktoś powiedzieć gdzie popełniam błąd,,,
zad.W poniedzialek cene pewnego towaru zwiekszono o 10% w srode zmniejszono o 20% a w piatek
zmniejszono jeszcze o 30%. oblicz poczatkowa cene towaru jesli ostatecznie po tych zmianach
wynosila 1232zl .
x−cena pewnego towaru
10%x+x−pierwsza zmiana ceny
10%x+x−20%x−30%x=1232
1,1x−0,5x=1232
0,6x=1232
x=2053,3...
9 sie 19:48
sushi_ gg6397228:
najpierw policz jakim procentem ceny wyjsciowej była cena po zmianach
1,1x * 0,8 * 0,7=.... x
...x = 1232
9 sie 19:52
sushi_ gg6397228:
zmiana o 20% i 30% dotyczy ceny z dnia poprzedniego, a nie z dnia wyjsciowego; dlatego masz źle
zapisane
" 10%x+x−20%x−30%x=1232 "
9 sie 19:54
rupert: Wychodzi 2000 zł
9 sie 19:56
Jaga: dziękuję
9 sie 19:58
rupert: a+0.1a=1.1a
1.1a−(1.1a*0.2)=0.88a
0.88a−(0.88a*0.3)=0.616a
0.616a=1232zł
9 sie 20:02