...
edzia: Dane sa rowniania prostych w ktorych zawarte sa dwa boki rownolegloboku.
AB:y=2x−2 i AD:y=−x+1.
wyznacz wspolrzedne wierzcholkow tego rownolegloboku. jesli wiadomo ze punkt przeciecia sie
przekatnych ma wspolrzedne S=(3,1)
9 sie 17:04
Trivial:
Wyznacz punkt przecięcia się prostych − A. Potem zauważ, że przekątne w równoległoboku
przecinają się na połowy. A więc, aby znaleźć kolejny wierzchołek wystarczy przesunąć punkt A
o wektor 2AS. Dalej, mając punkt C możemy znaleźć równanie prostej równoległej do prostej
AD, a potem obliczyć punkt przecięcia się tej prostej z prostą AB (otrzymamy punkt B). Aby
wyznaczyć ostatni punkt (D) należy przesunąć otrzymany punkt B o wektor 2BS.
9 sie 17:10