indukcja
mores: jak wykazac na zasadzie indukcji matemtycznej ze n
7 − n jest podzielne przez 42 prosiłbym o
rozpisanie


9 sie 14:09
Vax: Musi być indukcyjnie ? Da się o wiele szybciej i ładniej
9 sie 14:50
mores: własnie oto chodzi ze potrzebuje indukcyjnie


:
9 sie 15:00
Kejt: ale jeśli możesz zrobić też tym drugim sposobem, to będę wdzięczna
9 sie 15:01
Vax: No to dla n=1 działa, zakładasz, że dla pewnego n zachodzi n7−n = 42k gdzie k jest pewną
liczbą całkowitą i masz dowieść, że 42 | (n+1)7 − (n+1), rozpisujesz to wszystko, potem
korzystasz z założenia i udowadniasz, że to co zostało dzieli się przez 42.
9 sie 15:04
Vax: Innym sposobem, zauważmy, że 42 = 6*7, nwd(6,7) = 1 więc wystarczy pokazać, że dane wyrażenie
dzieli się przez 6 i 7, podzielność przez 7 wynika od razu z Małego Twierdzenia Fermata, a
przez 6: n7−n = n(n6−1) = n(n3−1)(n3+1) = (n−1)n(n+1)(n2−n+1)(n2+n+1), ale (n−1)n(n+1)
jako iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych dzieli się przez 6, cnd.
9 sie 15:06
Kejt: no właśnie zastanawiałam się jak udowodnić podzielność przez 7..nie znałam takiego twierdzenia,
heh..
9 sie 15:07
Kejt: dziękuję
9 sie 15:10
Vax: Jak się nie zna tego twierdzenia to można to udowodnić podobnie jak podzielność przez 6:
n
7−n = (n−1)n(n+1)(n
2−n+1)(n
2+n+1)
Jeżeli n = 7k+6 v n=7k v n=7k+1 to któryś z czynników (n−1)n(n+1) dzieli się przez 7, zostaje
rozpatrzeć przypadki n= (7k+2)v(7k+3)v(7k+4)v(7k+5) w 1 przypadku 7 | n
2+n+1, w drugim
7|n
2−n+1 w trzecim 7 | n
2+n+1 i w czwartym 7 | n
2−n+1
9 sie 15:13